Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.10.2010 - Perussuomalaisten suosio säikäytti oikeiston

YLE Uutisten tuorein mielipidekysely mittasi perussuomalaisille ennätyskannatuksen, 14,3 prosenttia. Puolue on enää runsaan kolmen prosenttiyksikön päässä keskustasta. Jos keskustan kannatus laskee ja perussuomalaisten nousee samalla tavalla kuin viimeisimmässä kyselyssä, puolueet ovat seuraavassa mittauksessa jokseenkin tasoissa. Puheet kolmesta suurimmasta puolueesta uhkaavat mennä uusiksi.

Oikeistohallituksen pääpuolueet hermostuivat Timo Soinin johtamien perussuomalaisten suosiosta. Kokoomusjohtaja Jyrki Katainen ryhtyi moittimaan soinilaisia populisteiksi, jotka eivät kanna vastuuta. Paha kyllä kokoomuksen omaa politiikkaa leimaa populismi.

SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner muistuttaa kokoomuksen olleen viime vaaleissa keskusta–oikeistolainen arvopuolue, edellisissä presidentinvaaleissa työväenpuolue ja viime keväänä vihreä puolue miljoonine vihreän eri sävyineen. Kataisen puhe populismista on onttoa.

Vihreidenkin gallup–kannatus on aikoinaan hätyytellyt keskustan lukuja, vaikkei se koskaan kääntynyt yhtä suureksi vaalimenestykseksi. Sama testi on edessä perussuomalaisilla.

Pahiten on tilanteesta säikähtänyt keskusta. Puoluesihteeri Timo Laaninen kaivelee kohta parin vuosikymmenen takaisia laarinpohjia uskotellessaan, että perussuomalaisten ja SDP:n mahdollinen hallituskumppanuus tietäisi ”kylmää kyytiä maaseudulle”. Soini on sanonut pitävänsä SDP:tä mieluisampana hallituskumppanina kuin oikeistopuolueita.

Mitähän maaseudulla pitäisi ajatella siitä, että keskustavetoinen hallitus on postilain uudistuksella heikentämässä maaseudun palveluja. Tai siitä, että keskustan hallituskaudella kuntien määrä on vähentynyt noin sadalla.

Eduskuntavaalit käydään noin puolen vuoden kuluttua. Perussuomalaisten kuntohuipun kestävyys joutuu tänä aikana koetukselle. Myös Timo Soini tekee virheitä. Sellaisiksi voi katsoa hänen puheensa tulevista ministeripaikoista ja SDP:n nimeäminen mieluisimmaksi hallituskumppaniksi. Tämä lausunto tiivistää keskustalaisten rivejä. Laaninen lähti sille tielle, ja se vyörytys vielä voimistuu.

Kannatuksen vahvistuminen vain syventää Soinin vaikeuksia pitää puolue erillään siihen hakeutuvista äärioikeistolaisista. Onnistuminen siinä on välttämätöntä Soinille, ja merkityksellistä kansanvallalle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva