Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.10.2010 - Porin päättäjät tiukan paikan edessä

Porin kaupungin päättäjät joutuvat ensi tiistaista lähtien loppusyksyksi tiukan paikan eteen, kun he ryhtyvät käsittelemään kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotusta kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen pohjaehdotuksen perusteella.

Luukkonen on heittänyt luottamushenkilöille vaikean täkyn, kun hän esikuntineen on laatinut alijäämäisen budjetin esittämättä kuitenkaan korotuksia veroperusteisiin. Lisäksi budjetista on jätetty pois joukko vuoroaan odottavia investointeja.

Päättäjillä riittää nyt pähkäiltävää siinä, syödäänkö tulossa olevalla 5 miljoonan euron alijäämällä aiemmilta vuosilta kertyneitä vajaan 15 miljoonan euron ylijäämiä, jotka ovat puskureina vielä pahempien päivien varalle, vai ryhdytäänkö jo valmiiksi kireää budjettia karsimaan edelleen. Vaihtoehtona on edelleen myös tuloveroprosentin korottaminen. Neljännesprosentin korotuksella budjetin katteeksi kertyisi Porissa noin 3 miljoonaa lisäeuroa.

Veroprosentin korottaminen on kuntapäättäjille aina vaikea pala, käydäänhän silloin kuntalaisten eli äänestäjien kukkarolla. Toisaalta monet tutkimukset kertovat, että kuntalaiset ovat valmiita maksamaan hieman enemmän kunnallisveroa, jos sillä varmistetaan hyvien julkisten palvelujen saanti.

Oma lukunsa ovat investoinnit, joilla on myös merkitystä kuntalaisten palvelutasoon. Lähes 10 prosentin pudotus investointimenoihin on merkinnyt punakynän ahkeraa käyttämistä, kun hankkeita on asetettu tärkeysjärjestykseen. Näin esimerkiksi pääterveysaseman peruskorjaus ja arvokkaan teatteritalon saneeraus on pantu vastakkain.

Tämän vuoden alussa Poriin liittyneillä noormarkkulaisilla on syytä tyytymättömyyteen, koska vanhan kunnantalon muuttaminen palvelukäyttöön lykkääntyisi ainakin vuodella. Virkamiesten näkemys on, ettei lykkäyksellä rikota kuntaliitossopimusta, mutta Noormarkussa ollaan toista mieltä.

On tulkinta kumpi tahansa, kuljetaan kuitenkin harmaalla alueella. Jos Pori todella nyt rikkoo sopimusta, antaa se huonon signaalin mahdollisille tuleville liitoshankkeille.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva