Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.10.2010 - Pohjia myöten

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätyi muodollisesti yksimielisenä teettämään poliisilla esitutkinnan entistä pääministeriä Matti Vanhasta (kesk.) koskevista rikosepäilyistä. Ne koskevat Vanhasen esteellisyyttä keskustataustaisen Nuorisoasuntosäätiön avustuspäätöksissä. Vanhanen oli valtioneuvostossa päättämässä avustuksista säätiölle, joka jakoi hänelle vaalitukea presidentinvaaleissa 2006.

Perustuslakivaliokunnan ratkaisu oli odotettu, koska oikeuskansleri Jaakko Jonkka on katsonut Vanhasen esteelliseksi päättämään avustuksista säätiölle.

Odottamatonta sen sijaan oli valiokunnan keskustalaisten jäsenten jättämä lausuma, jonka mukaan poliisin esitutkintaa ei tarvita. Keskustalaisten mielestä valiokunnalla on jo riittävästi aineistoa tehdä päätökset siitä, pitääkö Vanhasta vastaan nostaa syyte valtakunnanoikeudessa vai ei.

Lausuma toi prosessiin tarpeettomasti poliittisen sävyn. Esteellisyyden selvittely sujui siihen asti huomattavan tarkkaan itse asiaan keskittyen.

Keskustalaiset ottivat riskin myötätunnon ilmauksellaan. Teko jättää elämään epäilyn, etteivät keskustalaiset haluaisikaan selvittää asiaa pohjiaan myöten. Tämä epäily pysyy, vaikka Vanhanen myöhemmin todettaisiin syyttömäksi.

Poliisitutkinnan torjunnalla keskustalaiset myös antavat ymmärtää, etteivät he täysin luota viranomaisten toimintaan. Välittyy viesti, että keskustalaisten epäilys kohdistuu sekä poliisin ammattitaitoon että heidän puolueettomuuteensa. Ei viranomaisten ammattitaito sen vuoksi hupene, että vaalirahoitussotkujen selvittelyissä keskusta on ollut niiden keskeinen kohde.

Puolueelle tilanne on äärimmäisen kiusallinen. Puoli vuotta ennen vaaleja entinen puheenjohtaja on prosessissa, joka saattaa päättyä vasta valtakunnanoikeudessa. Samaan aikaan puolueen muiden vaalirahoitussotkujen selvittely käy kovilla kierroksilla.

Vanhasen esteellisyyden perusteellinen tutkiminen on merkittävää poliittisen järjestelmän kannalta. Oli lopputulos siinä mikä tahansa, selvitys puhdistaa ilmaa ja palauttaa politiikan uskottavuutta. Poliisitutkinta palvelee myös Vanhasen omaa oikeusturvaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva