Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.10.2010 - Verotuotot kasvuun harmaan talouden kustannuksella

Harmaa talous leikkaa valtion verotuloista vuosittain arviolta 4–5 miljardia euroa. Menetyksien suuruuteen nähden kokoomusjohtoinen valtiovarainministeriö on saanut vaalikauden kuluessa vähän aikaiseksi. Puolueen huomio on kiinnittynyt enemmän jäsentensä uran edistämiseen valtionhallinnossa kuin harmaan talouden torjuntaan.

Valtion kokemien tulonmenetysten lisäksi harmaa talous heikentää pelisääntöjä noudattavien yritysten toimintamahdollisuuksia. Se myös kasvattaa uhkaa yhteiskuntamoraalin rapautumisesta. Syyt tehostaa harmaan talouden kitkemistä ovat ilmiselvät. Ne pitäisi pystyä kääntämään käytännöksi, mutta siinä oikeistohallitus on lepsuillut.

Eniten harmaata taloutta arvioidaan olevan rakennusalalla. Käännetyn arvonlisäverojärjestelmän saaminen sinne antaa työkaluja viranomaisille. Lisäksi talousrikollisuuden ohjelma ja eräät lainsäädännön muutokset tukevat harmaan talouden torjuntaa. Nämä toimet eivät kuitenkaan riitä.

Viranomaiset tarvitsevat sekä lisää voimavaroja että mahdollisuuksia puuttua alan pimeään urakointiin ja palkanmaksuun. Sitä varten verohallinnon tulisi saada rakennusalan järjestäytyneiltä työnantajilta säännöllisesti tiedot urakoitsijoista ja palkansaajista. Hallituksen tulisi viipymättä tehdä päätökset tiedonsaannin parannuksista.

Lisäsatsaukset harmaan talouden supistamiseen palautuvat julkishallinnolle takaisin moninkertaisina. SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen arvioi, että valtion verotuotot voisivat kasvaa 150 miljoonalla eurolla, mikäli torjuntatoimintaa saataisiin tehostetuksi.
Silti sekin on vain muutama prosentti kaikista verotulomenetyksistä. Ne vääristävät pahasti verotuksen oikeudenmukaisuutta. Suurimman osan verotuloista maksavat palkansaajat. Heidän osuuttaan ovat kasvattaneet erinäiset konstit, joilla ansiotuloja on muunnettu kevyemmin verotetuiksi pääomatuloiksi. Niiden verotusta on vara tiukentaa ja muuttaa verotus samalla progressiiviseksi. Kansalaisten verokohtelu muuttuisi nykyistä reilummaksi.

Verotusmuutoksia koskevat ajatukset sisältyvät myös SDP:n varjobudjettiin. Se näyttää monin tavoin, että oikeistohallituksen politiikalle on vaihtoehto, ei vain verotuksessa, vaan myös sosiaali– ja terveydenhuollossa ja työelämässä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva