Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.10.2010 - Työelämän laatu säätelee työurien mittaa

Suomalaisten työurien mittaa on tarkasteltu milloin työeläkejärjestelmän kestävyyden, milloin julkistalouden tasapainon näkökulmasta. Niiden rinnalla on tarpeen syventää näkemystä työelämästä.
Muillekin kuin palkansaajille ja heidän järjestöilleen on vähitellen valkenemassa, että työhyvinvointi tai sen puute vaikuttavat sekä kykyyn että haluun pysyä työelämässä. Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ollut tästä lainkaan jyvällä esittäessään keväällä 2009 eläkeiän alarajan nostamista 63 vuodesta 65 vuoteen.
Esitys koki ay–liikkeen toimesta täystyrmäyksen. Keskusta on nyt alkanut horjahdella pystyyn kanveesista, mutta esimerkiksi Vanhasen seuraajan Mari Kiviniemen ja puoluesihteeri Timo Laanisen puheet työelämän nostamisesta politiikan agendan kärkeen tuntuvat lähinnä päälle liimatulta valmistautumiselta kevään eduskuntavaaleihin. Työelämän parannuksia ei ole monopolisoitu millekään taholle. Silti keskustan pyrinnöiltä puuttuu uskottavuutta. Se upposi puolueen kuulun työreformin avaamaan mustaan aukkoon.
Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tuorein raportti kuluttajakansalaisista ennakoi, etteivät suomalaiset jatkossa etsikään pitkiä työsuhteita, vaan ovat nykyistä valmiimpia hakeutumaan nopeasti uusien mahdollisuuksien pariin. Tätä on turha ihmetellä: sitä niitetään, mitä kylvetäänkin.
Työnantajat ovat parin vuosikymmenen ajan ajaneet työsuhteita pätkiksi ja hävittäneet luottamusta, jota tarvitaan kestävään ja molempia työelämän osapuolia hyödyttävään vuorovaikutukseen. Luottamuksen menettää hetkessä, mutta sen rakentaminen vie vuosia.
Teknologiateollisuus on käynnistänyt hankkeen työhyvinvoinnin parantamiseksi. Onnistuessaan se auttaa pidentämään työuria. Merkittävää eivät ole ainoastaan sen suotuisat vaikutukset eläkejärjestelmälle ja julkistaloudelle. Myös yritykset hyötyvät. Panostukset työhyvinvointiin tulevat takaisin moninkertaisesti mm. parempana tuottavuutena ja vähentyneinä sairauspoissaoloina.
Työelämän kehittämisen ytimessä on kuitenkin ihminen. Tämä jää helposti erilaisten tilastojen ja ohjelmien varjoon. Vain hyvinvoiva työntekijä pystyy täyttämään työelämän osapuolten odotukset itseään unohtamatta.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva