Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

28.9.2010 - Päättäjien esteellisyyttä tarkennettava myös kunnissa

Poliitikkojen jääviys, esteellisyys osallistua päätöksentekoon on ollut esillä valtakunnan politiikassa lähinnä keskustan ja kokoomuksen poliitikkojen vaalirahasotkujen sekä heidän lähipiiriensä taloudellisten sidonnaisuuksien ansiosta.

Tuorein esimerkki tästä on ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) joutuminen valokeilaan hänen perheensä Talvivaara-osakkeiden takia, kun pohditaan sitä, onko Lehtomäen perhe saanut sisäpiirin tietoa ja taloudellista hyötyä kaivosyhtiön menestyksestä.

Viime aikojen kohujen myötä Suomi on menettänyt maineensa vähiten korruptoituneiden maiden joukossa, vaikka todellista näyttöä lahjomien antamisesta tai vastaanottamisesta on vielä pystytty osoittamaan varsin vähän.

Kyse on kuitenkin viimekädessä joidenkin saamaa taloudellista etua enemmän siitä, kuinka paljon kansalaiset voivat luottaa omien poliitikkojensa rehellisyyteen.

Valtakunnan tasolla tämä luottamus on vaarantunut, ja joidenkin epärehellisten tai ”huonomuististen” poliitikkojen toiminnasta on kärsinyt koko demokraattinen järjestelmä.

Kunnissa kansalaiset ja päättäjät ovat lähempänä toisiaan, mutta kuntatasolla jääviyden laiminlyönnistä ei ole tullut ainakaan vielä niin kipeää ongelmaa kuin eduskunnassa tai hallituksessa.

Epäilyjä ja huhuja päättäjien jääviyden unohtamisesta kunnissa toki on liikkunut paljon varsinkin kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvissä päätöksissä, mutta todellisiin rikosepäilyihin asti nämä ovat edenneet harvoin. Jotta näin ei kävisikään, tulisi kuntapäättäjienkin esteellisyyttä tarkentaa vielä kerran.

Vaikka Satakunnassa S-ryhmän hallinnon luottamushenkilöt eivät olekaan saaneet henkilökunta-alennuksia, on muiden osuuskauppojen päätös lopettaa nämä edut askel hyvään suuntaan. Vastaavia avauksia tarvitaan lisää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva