Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.9.2010 - Pohjakosketus tekee kipeää

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on ryhtynyt käsittelemään entisen pääministerin Matti Vanhasen (kesk.) esteellisyyttä Nuorisoasuntosäätiölle myönnettyjen tukien päätöksenteossa. Vanhanen oli hallituksessa päättämässä tuista säätiölle, joka puolestaan tuki hänen presidentinvaalikampanjaansa.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka pitää menettelyä lain vastaisena. Jonkan esityksestä Vanhasen virkatoimet tutkitaan perustuslakivaliokunnassa. Se ratkaisee, päätyykö Vanhanen aina valtakunnanoikeuden eteen.

Vanhanen on kiistänyt itseensä kohdistuneet epäilyt. Se ei riitä, eivätkä oikeuskanslerille ole riittäneet Vanhasen toimittamat selvityksetkään, jotka hän on säätiön poliisitutkinnan yhteydessä toimittanut.

Entisen keskustajohtajan oikeusturvan kannalta on hyvä, että epäilyt selvitetään perusteellisesti. Erityisen tärkeää se on poliittisen järjestelmän uskottavuuden palauttamiseksi. Keskustalaisten ja kokoomuslaisten poliitikkojen vaalirahasotkut ovat vetäneet sen pohjamutiin.

SDP on suurista puolueista ainoa, jonka edustajia ei puoli vuotta ennen vaaleja ole poliisitutkinnassa väärinkäytöksistä epäiltynä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli teki tahtomattaan palveluksen politiikan uskottavuudelle kieltäydyttyään noudattamasta vaalirahoituksen avoimuutta edellyttäviä sääntöjä, koska ”siitä ei rangaista”. Lausunnosta käynnistynyt prosessi huipentuu puoluetoveri Vanhasen toimien selvittelyyn perustuslakivaliokunnassa.

Vaalirahoitussotkuissa on pinnalle noussut kiusallisen paljon ilmiöitä, joita suomalaiset ovat tottuneet pitämään osana aivan toisenlaista poliittista kulttuuria. Vähiten korruptoituneiden maiden listalla Suomi on ollut kärkisijoilla, mutta lista mittaa lähinnä hallintokoneiston luotettavuutta.

Vaalirahoituksen avoimuuden puutteista Suomi on saanut aikaisemmin Euroopan neuvoston korruption vastaiselta toimielimeltä moitteita ja suosituksia parannuskeinoista.

Riippumatta siitä, joutuuko Vanhanen valtakunnanoikeuteen vai ei, vaalirahoitukseen liittyvien muidenkin väärinkäytösten selvittely puhdistaa tunkkaista ilmaa. Toivottavasti se auttaa palauttamaan kansalaisten luottamusta politiikkaan. Onnistumista voidaan arvioida ensi kevään vaalien äänestysinnon perusteella.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva