Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

21.9.2010 - PAM:lla riittää valvottavaa pätkätöissä

Parhaillaan edustajistovaaleja käyvässä SAK:laisessa Palvelualojen ammattiliitossa PAM:ssa on nostettu erilaisia pätkätöitä tekevien aseman parantaminen korostetusti esille. Ongelman korostus ei ole mitenkään turhaa, sillä joidenkin arvioiden mukaan jopa yli 700 000 suomalaisten tekee pätkä- tai silpputöitä.

PAM:lle pätkätyöläisten asema on läheinen, sillä suuri osa erityisesti kaupan tai majoitus- ja ravitsemuspalveluiden työntekijöistä on pätkätyöläisiä: he joutuvat tekemän vain muutaman tunnin työpäiviä tai kokopäiväisetkin työt ovat usein määräaikaisia tai vuokratöitä, ja riittävän elannon saadakseen moni joutuu tekemään kahta työtä.

Pätkätyöt mielletään usein pelkästään nuorten asiaksi, mutta PAM:n yli 220 000 jäsenestä noin 70 prosenttia on naisia, joten pätkätyöt ovat nuorten ja naisten ongelma.

Pätkä- ja vuokratyöt tulivat laajassa mitassa ensimmäisenä palvelualoille, joskin ne ovat vähitellen levinneet lähes kaikille aloille, myös korkeasti koulutetuille. PAM on tehnyt pitkäjänteistä työtä pätkätyöläisten aseman parantamiseksi mm. työehtosopimusteitse. Palvelualoille on saatu aikaan sopimuksia mm. vähimmäistyöajoista, mutta sekään ei riitä. Heidän työehtonsa erityisesti vuokratyössä ovat selvästi huonommat kuin vakinaisessa työsuhteessa olevien.

Jotta pätkä- ja vuokratyön tekijät saadaan tasa-arvoiseen asemaan turvatummassa työsuhteessa olevien kanssa, tarvitaan lakimuutoksia esimerkiksi vuosilomalakiin.

Ay-liikkeen onkin lisättävä ponnisteluja pätkätyötä tekevien eteen, ja avukseen ammattiliitot tarvitsevat poliittisia päättäjiä. Porvarihallitus ei ole tuntenut suurta mielenkiintoa asian korjaamiseksi, joten luonnollisinta apua ay-liike saakin työväenpuolueilta. Myös ammattiliittojen jäsenten on hyvä muistaa tämä osoite, kun he osallistuvat ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva