Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

17.9.2010 - Rauhanvälittäminen tukee turvallisuutta

Kylmän sodan päättyminen pari vuosikymmentä sitten muutti Suomenkin turvallisuuskuvaa. Kahden blokin ”järjestäytyneen” vastakkainasettelun luoman jännitteen sijaan uhkia alkoivat synnyttää valtioiden välisten kriisien lisäksi niiden sisäiset ongelmat. Jotkut niistä johtivat valtion romahtamiseen. Somalia on tästä esimerkki.
Monien kansainvälistä turvallisuutta uhanneiden kriisien taustalla voidaan nähdä sosiaalisia ja taloudellisia epäkohtia. Ne ovat voineet kärjistyä poliittisten tai uskonnollisten ryhmien välisestä kamppailusta valtioiden rajat ylittäväksi terrorismiksi. Tällaisten kriisien rauhoittaminen asevoimin ei ole mahdollista. Sotilaallisen voiman käyttö ei puutu kriisin syihin, jos kohta sitä saatetaan tarvita, jotta päästään käsiksi tilanteen rauhoittamiseen.
Ulkopoliittinen johto haluaa Suomen tehostavan toimintaansa rauhanvälittämisessä. Tähän tähtää myös yhdessä Turkin kanssa tehtävä esitys rauhanvälittämistä koskevasta päätöslauselmasta YK:n yleiskokoukselle. Tarkoitus on vahvistaa maailmanjärjestön roolia rauhanvälittämisessä, mikä välillisesti vahvistaisi Suomen asemaa sekä YK:ssa että EU:ssa.
Suomi on osallistunut erilaisiin rauhanturvaamisoperaatioihin väkilukuunsa ja kansantaloutensa kokoon nähden ansiokkaasti. Toiminnalla on kannettu Suomen osuus vastuusta kansainväliselle yhteisölle, mutta samalla on edistetty omaa turvallisuutta.
Samaa kaksoistavoitetta palvelee myös ajatus lisätä voimavaroja rauhanvälittämiseen. Suomella on siihen annettavaa.
Jos pureudutaan kriisien taustalla vaikuttaviin tekijöihin, kuten elinoloihin, suomalaisilla on ensi käden tietoa, miten kehitytään maailman parhaaksi arvioiduksi maaksi. Vaikkei oppeja sellaisenaan voida siirtää muualle, monia niistä voidaan silti hyödyntää, erityisesti koulutuksesta saatuja kokemuksia.
Rauhanvälittämiseen Suomi luontuu hyvin senkin vuoksi, että kiistojen osapuolet voivat luottaa maan puolueettomuuteen. Oman turvallisuuden parantamisen lisäksi Suomella ei ole hankkeessa muita etuja ajettavanaan.
Turvallisuuspolitiikan vaatimukset muuttuvat. Jos niitä ei oteta huomioon, Suomen asema heikkenee. Tätä uhkaa torjutaan myös tehostamalla rauhanvälittämistä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva