Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

14.9.2010 - Energiaverouudistus on korjattava eduskunnassa

Hallituksen ja erityisesti valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) ylistämä esitys energiaverouudistuksesta on osoittautunut sudeksi. Uudistuksen piti ohjata energian käyttöä ympäristöä säästävään suuntaan. Käykin toisin: se lisää kivihiilen polttamista maakaasun kustannuksella. Hiilidioksidipäästöt runsastuvat. Kataisen vihreäksi mainostama uudistus on myrkyn vihreä.
Ajatus verottaa energialähteitä siten, että eniten saastuttavista maksettaisiin eniten veroa, ei lähtökohdiltaan ole huono. Hallituksen toteutusesitys sen sijaan on.
Ennen kuin uudistus saa eduskunnassa lopullisen muotonsa, siihen on tehtävä tarvittavat korjaukset. SDP harkitsee välikysymystä, ellei hallitus avaa energiapakettia ilmiselvien epäkohtien korjaamiseksi.
Energiaverouudistuksen lähtökohta ei ole ollut ympäristönsuojelu, vaikka Katainen sen halusi niin naamioida. Kysymys on tarpeesta kerätä valtiolle varoja Kataisen luvattua työnantajille poistaa niiltä perittävä Kela –maksu. Siitä syntyi vajaan miljardin euron aukko valtion tuloihin. Sen täyttämisestä syntyi surkuhupaisa näytelmä. Kovalla tohinalla pidetystä budjettiriihestä saatiin vähän jyviä, paljon akanoita.
Energiaturpeen veromäärä ja haitallisuus ympäristölle ovat pahimmin epäsuhteessa. Kivihiiltäkin suurempi päästöjen tuottaja on pääsemässä veroista kuin koira veräjästä. Ympäristösyillä ratkaisua ei pystytä perustelemaan.
Siihen tarvitaan korkeampaa keskustalaista ympäristötiedettä, joka osoittaa turpeen uusiutuvaksi, luontoystävälliseksi polttoaineeksi. Ja hallitukseen ketterä ministeri, joka vääntää teorian käytännöksi tosiasioihin liikaa takertumatta.
Uudistus epäonnistuu myös siinä, että se vie verotusta osaltaan tasaveron suuntaa. Kaavaillut muutokset kasvattavat kotitalouksien energialaskua runsaat 200 euroa vuodessa asumismuodosta ja lämmitystavasta riippuen. Lasku nousee oli sitten pieni– tai suurituloinen.
Hallituksen energiaveroesitys on ympäristölle haitallinen ja sosiaalisesti epäoikeudenmukainen, kuin kuvajainen hallituksesta itsestään.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva