Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.9.2010 - Kansanvaltaa ja palveluja kuntalaisille

Suomessa on nyt 342 kuntaa. Suurimmillaan kuntien määrä oli 603 sotavuosina 1942–44. Keskustelua käydään parhaillaan siitä, tultaisiinko toimeen vielä huomattavasti nykyistä pienemmällä määrällä kuntia, ja mitä se merkitsisi kuntalaisten tarvitsemille palveluille ja kansanvallalle.

Kuntien määrä ei ole itsetarkoitus. Olennaista on, että kunnat pystyvät vastaamaan palveluista, joita lainsäädäntö edellyttää niiden tuottavan. Tähän eivät monenkaan pienen kunnan taloudelliset rahkeet yksin riitä. Avuksi on otettu kuntarajat ylittävä yhteistyö tai kuntaliitokset.

Liitosten avulla on saatu aikaan vankka perusta palvelutuotannolle samalla kun kuntalaiset ovat voineet suoraan vaikuttaa päättäjien valintaan. Vahva perusyksikkö on taannut kansanvallan toimimisen.

Vaikka kuntarajat ylittävillä yhteistyömuodoilla on usein saatu palvelutuotanto sujumaan, kuntalaisten päätösvalta on kadonnut monimutkaisiin hallintorakenteisiin. Se on tappio kansanvallalle.

Palvelujen turvaaminen ja kansanvallan toteutuminen luonnistuvat parhaimmin riittävän suurissa kunnissa. Sen vuoksi on tarpeen avoimesti keskustella nykyisen kuntarakenteen mielekkyydestä.

Kokoomus ja SDP ovat todenneet, ettei jämähtäminen nykyiseen määrään kuntia ole järkevää. Kokoomus katsoo, että tultaisiin toimeen noin sadalla kunnalla, ja SDP suurin piirtein puolittaisi nykyisen kuntamäärän. Keskusta on valmis pitkin hampain vähentämään kuntia vain muutamalla kymmenellä.

Keskustalaista ajattelua ei tässä kysymyksessä ohjaa kuntalaisten etu, vaan keskustan etu. Puolueella on yksinään lähes sama määrä kunnanvaltuutettuja kuin SDP:llä ja kokoomuksella yhteensä. Jos kuntia karsittaisiin, keskusta menettäisi suhteellisesti eniten valta–asemiaan. Kuntaorganisaatio on puolueelle myös eräänlainen tukiorganisaatio, jonka avulla se ylläpitää valtaa alueellisesti suurimmassa osassa Suomea.

Suomalaiset ansaitsevat kuitenkin parempaa kuin keskustalaista harvainvaltaa. Kuntien määrän supistaminen lisäisi kansanvaltaa, mutta leikkaisi keskustan valtaa. Siksi puolue sitä niin kovasti vastustaakin.

Kansanvallalle ja kuntalaisten palveluille kuntamäärän vähennys olisi tervetullut edistysaskel.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva