Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.8.2010 - Vastavoima palkka–ankkurille

Työehtoneuvottelut ovat hakeneet uutta muotoa siitä alkaen, kun työnantajat jokunen vuosi sitten päättivät irtautua tulopolitiikasta. Neuvottelut haluttiin viedä liittotasolle ja lisätä paikallista sopimista. Elinkeinoelämän keskusliitto EK on ryhdistänyt työnantajien selkärankaa koordinoimalla tiukasti palkkapolitiikkaa. Poikkeamia siitä ei ole sallittu.

Työnantajien yhtenäinen rintama on heikentänyt palkansaajien suhteellista asemaa. Yksittäisen ammattiliiton on vaikea puhkaista työnantajien määrittelemää palkankorotuskattoa, vaikka yksi tupoista irtautumisen peruste työnantajilla oli lisätä joustoa toimialojen ja yritysten palkkalinjauksiin. Palkka–ankkuriksi nimetty toimintamalli kuitenkin jäykistää palkkapolitiikkaa.

Ay–liike on tutkinut tupojen jälkeisen ajan neuvotteluasetelmia, ja tehnyt niistä johtopäätöksiä. Työnantajien koordinaatiolle tarvitaan vastavoima.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on ehdottanut palkansaajajärjestöille yhteisen linjan luomista palkankorotuksista. Ehdotus on saanut varovaisen myönteisen vastaanoton muissa palkansaajakeskusjärjestöissä.

Ideana on tiivistää palkansaajien rivit, koska palkkaneuvottelujen toinenkin osapuoli ajaa yhtenäisenä omia tavoitteitaan. Vaikka EK ei ole ollut mukana neuvottelupöydässä, se on taustalla pitänyt kovalla kädellä huolta, ettei korotuskatosta lipsuta.

Yläraja on määritelty teknologiateollisuuden tarpeista lähtien, mikä ärsyttää muita aloja. Jos kerran yrityksen tai toimialan tilanne ratkaisee, niin miksi EK:n pitää päsmäröidä muita yhden alan asentoon?

Jos sekä työnantajien että palkansaajien tavoitteet yhtenäistyvät, palataan tupoja muistuttavaan asetelmaan, tosin ilman perinteisten tupojen etuja. Palkansaajien ostovoimaa voitiin niissä parantaa maltillisten korotusten ja veronkevennysten yhdistelmällä. Se auttoi vientiyritysten hintakilpailukykyä.

Nyt ostovoiman lisäys täytyy repiä palkankorotuksista. Se lisää työnantajien pelkoa kilpailukyvyn rapautumisesta, kun yhteys veropolitiikkaan on katkaistu. Nykyinen hallitus on kyllä keventänyt veroja, mutta irrallaan palkankorotuksista ja valtion tulopohjan vaarantaen.

Paluuta tupoihin ei ole. Siksi palkansaajien rivien tiivistäminen on välttämätöntä vastavoimaksi työnantajien vastaavalle toiminnalle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva