Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.8.2010 - SDP sitoutui oikeudenmukaisuuteen

SDP:n eduskuntaryhmänsä kokouksessa antamat kolme sitoumusta linkittyvät tavoitteeseen yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Se on perusarvona kestävä. Annetut sitoumukset kuvaavat ajan vaatimuksia tavoitteen toteuttamiseksi.

Verotukseen tarvitaan lisää oikeudenmukaisuutta, työttömyyttä ei ole vielä voitettu, eikä eläkejärjestelmän kestävyyttä ratkaista eläkkeitä leikkaamalla. SDP on sitoutunut hallitusvastuuseen päästessään korjaamaan epäkohdat arvojensa mukaisesti.

Nykyinen porvarillinen hallituspohja on vienyt verotusta tasaveron suuntaan. Sama vero peritään niin rikkaalta kuin köyhältä veronmaksukykyyn katsomatta. Ainoastaan ansiotuloja verotetaan progressiivisesti, suurista tuloista peritään enemmän veroa kuin pienistä. Progression vieminen myös pääomatuloihin olisi askel suuntaan, jossa verotus perustuisi veronmaksukykyyn ja tasaisi tuloeroja.

Odotukset talouskasvun voimistumisesta ovat vahvistuneet, ja työttömyysaste on pysynyt viime vuoden tasolla. Hallitus aikoo leikata työttömyysmäärärahoja ensi vuoden budjetista. Ratkaisun viisautta on syytä epäillä. Pitkäaikaistyöttömyys ja nuorisotyöttömyys eivät ole talttuneet. Työttömyys iskee aina suonta yhteiskunnalta. Nuorten työurat voivat tyssätä siihen heti alkuunsa. Ensin on varmistettava, että nuorille ylipäätään avautuu mahdollisuus työuraan ennen kuin ryhdytään puhumaan työurien pidentämisestä.

Yleisellä tasolla ollaan jokseenkin yksituumaisia, että työurien pitäisi olla nykyistä pitempiä, jotta ei vaarannettaisi eläkejärjestelmän kestävyyttä, toisin sanoen eläkemenon ja –maksujen tasapainoa. Ongelma ei yksin suomalaisten, se koskee käytännössä koko Eurooppaa, jonka väki elää entistä iäkkäämmäksi.

SDP lähtee siitä, ettei se leikkaa eläkkeitä eikä ole korottamassa eläkeikää. Kaavamainen eläkeiän nosto ei takaa, että työelämässä pysyttäisiin aikaisempaan pitempään. Sitä paitsi meillä on jo joustava, ikävuosiin 63–68 osuva eläkeikä ja elinaikakerroin, joka ottaa huomioon elinajan pidentymisen.

Ratkaisun avaimet ovat työelämässä ja työnantajilla. Todellinen eläkeikä nousee, kun työkyvyttömyyseläkkeelle lähdetään entistä harvemmin. Hyvät työolot, pidemmät työurat. Kaava on yksinkertainen, mutta vaativa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva