Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.8.2010 - Porvarien ja liikemiesten kuntakytköksetkin syytä tutkia

Keskustan ja kokoomuksen poliitikkojen kytkökset liikemiehiin laajenevat ja lujittuvat samalla, kun keskusrikospoliisin Nova-tutkimukset etenevät.

Tuorein osoitus tästä on Helsingin Sanomien (18.8.) julkistama tieto, jonka mukaan Nova-liikemiehet yrittivät koota kansanedustajien ja ministereiden lisäksi oman verkoston myös kuntapäättäjistä, jotta kunnissa olisi aina ”oma” henkilö ajamassa Novan asioita.

Ei tarvita kovin suuria päättelykykyjä, jos olettaa, että ”omilla” kuntapäättäjillä tarkoitetaan lähinnä  keskustan ja kokoomuksen poliitikkoja, jotka ovat saaneet liikemiesten vaalirahoja viljalti myös eduskuntavaalien alla.

Epäselvää ainakin tässä vaiheessa on se, onnistuivatko liikemiehet muodostamaan kuntapäättäjien verkostoa. Nova Group on nyt kuopattu, mutta jäljelle on jäänyt epäilyksen varjo siitä, että liikemiesten lonkerot ovat saattaneet ulottua myös kuntiin.

Porilainen kansanedustaja Sampsa Kataja (kok) on joutunut eräiden muiden poliitikkojen ohella krp:n erityiseen syyniin, ja häntä epäillään Kuntien eläkevakuutuksen hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana lahjuksen ottamisesta Novalta Rovaniemen kelkkatehtaan rakennushankkeen yhteydessä.

Katajahan on myöntänyt saaneensa 5 000 euron vaaliavustuksen liikemiehiltä.

Pohdintoja on herättänyt sekin, että Sampsa Kataja oli myös Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2005-2008, aikana, jolloin Nova yritti muodostaa kuntapäättäjien verkkoa. Lisäksi hän oli Satakuntaliiton maakuntahallituksen varapuheenjohtajana.

Kataja on siis ollut varsin vaikutusvaltaisilla paikoilla myös Porissa ja Satakunnassa päätettäessä esimerkiksi  kaavoituksesta. Ja juuri kaavoitukseen sekä liikepaikkoihin Novan ja KMS:n liikemiehet yrittivät vaikuttaa.

Demokratian uskottavuuden kannalta olisikin paikallaan, että porvaripoliitikkojen ja kohuliikemiesten väliset kytkökset myös kunnissa selvitettäisiin. Pori ei ole Satakunnassakaan ainoa kaupunki, jossa epäilyksen siemen tähän suuntaan on olemassa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva