Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.8.2010 - Yhteiskunta haavoittuu herkästi

Poikkeuksellisen voimakkaat sääilmiöt antoivat havainto–opetusta, miten vähän ihminen mahtaa luonnonvoimille, ja miten haavoittuvainen nykyaikainen yhteiskunta on. Ilmatieteen laitos varoitti ennakkoon ukkosmyrskyjen vaaroista, mutta silti ne yllättivät voimallaan, nopeudellaan ja aiheuttamiensa tuhojen laajuudella.

Näin voimakkaita sääilmiöitä on Suomessa esiintynyt aika harvoin. Kenties sen vuoksi etukäteisvarautuminen poikkeustilanteisiin on jäänyt melko vähäiseksi. Ne, joiden elanto on kiinni jatkuvasti saatavissa olevasta sähköstä, ovat johonkin mittaan ymmärtäneet varmistaa myös varajärjestelmien toimivuuden. Varautuminenkaan ei auta, jos myrsky tuhoaa tuotantolaitteet tai –rakennukset.

Myrskyt eivät aiheuttaneet merkittäviä henkilövahinkoja, mutta niiden tuottama aineellinen tuho kaatuneiden metsien ja kaatuneiden puunrunkojen tuhoamien rakenteiden myötä on kymmeniä miljoonia euroja. Vakuutukset korvaavat osan menetyksistä, mutta kaatuneet metsät muuttavat maisemaa vuosikymmeniksi. Monelle se voi olla suurempi menetys kuin aineelliset tuhot.

Kahden lähes peräkkäisen myrskyn vaurioittamien sähkölinjojen korjauksista muodostuu sähköyhtiöille ankara urakka. Tuhannet asiakkaat odottavat turhaan sähkönjakelun palautuvan nopeasti ennallaan. Tuhojen korjaamiseen voi mennä viikkojakin. Viat ovat mittavia, eivätkä yritykset ovat ole mitoittaneet korjaushenkilöstöään näin suurten vaurioiden varalta.

Korjaukset tuottavat yrityksille lisäkustannuksia, jotka lopulta päätyvät asiakkaiden maksettavaksi. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) on esittänyt sähköyhtiöille yhteistä rahastoa, johon kaikki sijoittaisivat pienen osan liikevaihdostaan, ja josta rahoitettaisiin luonnontuhojen aiheuttamat korjauskustannukset. Kaikki sähköyhtiöt eivät ehdotuksesta ole innostuneet. Se vaatii ministerin itsensäkin mielestä lisäselvityksiä.

Myrskyt muistuttivat suomalaisten sähköriippuvuudesta. Tuotanto ei toimi, jos sähköä ei tule. Matkapuhelinliikenne ontuu, jos tukiasemat ovat ilman sähköä. Kaupat suljetaan sähkökatkosten vuoksi. Listaa jatkamalla saataisiin aikaan katastrofin ainekset. Itse kunkin on syytä miettiä etukäteen varautumistavat ja –välineet. Sähköhäiriön tullessa se on myöhäistä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva