Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.8.2010 - Kokonaisedun tulisi ratkaista valtion tukitoimissa

Lentoyhtiö Finncommin kohtalon arvuuttelu on avannut keskustelun myös siitä, mitä kaikkea yksityistä liiketoimintaa valtion pitäisi tukea. Finncommia on julkisuudessa oltu myymässä latvialaiselle Air Baltic–yhtiölle. Samalla on arveltu, että Finncomm lopettaisi lennot Helsingistä mm. Poriin ja Jyväskylään. Reittejä pidetään kannattamattomina.

Lentoliikenteen loppumista vastustetaan kyseisillä paikkakunnilla ankarasti. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on luvannut, että valtio voisi ostopalvelua käyttäen olla tukemassa lentoreittien säilymistä. Järjestelmää käytetään Savonlinnan ja Varkauden lentoliikenteen turvaamisessa. Mutta tarvitaan myös maksavia asiakkaita, jotta menettelyssä on mieltä.

Riippumatta lentoyhtiöiden omistusjärjestelyistä peruskysymyksiksi muodostuvat, onko valtion ylipäätään tuettava yksityistä liiketoimintaa, ja onko lentoliikenteen säilyttäminen nykyisessä laajuudessaan välttämätöntä.

Yhtä oikeaa vastausta ei ole kumpaiseenkaan kysymykseen. Valtion tuen turvin harjoitetaan esimerkiksi maataloutta, vaikka rahat kiertävät EU:n kautta. EU on puolestaan tukenut esimerkiksi lentokoneteollisuutta tavalla, josta se on joutunut vastaamaan Maailman kauppajärjestölle WTO:lle. Se taas on ehtinyt moittia amerikkalaisia vastaavasta toiminnasta. Maailmalla tuetaan julkisin varoin myös esimerkiksi telakoita, eikä se ole vierasta Suomessakaan.

Tuet loukkaavat puhdasoppista markkinataloutta, mutta silti niitä käytetään. Vehviläisen kannanotto osoittaa, miten markkinauskoisenkin hallituksen jäsen voi tiukan paikan tullen muuttua kovin höveliksi julkisten varojen käytössä.

Jotta tuet olisivat perusteltuja, niistä yhteiskunnalle koituvien kokonaishyötyjen tulisi ylittää kustannukset. Tämä kokonaisarvio tehdään poliittisesti, ja sen Vehviläinen osaa.

Finnairille on hyötyä syöttöliikenteen tuomista matkustajista sen kaukoreiteille. Alueellinen tasavertaisuus ja toimiva infrastruktuuri ovat julkisen vallan vastuulla. Se ei kuitenkaan rajoitu vain lentoliikenteeseen. Hyvin hoidetut muut liikennemuodot voivat vähentää, joskaan eivät kokonaan poistaa, lentämisen tarvetta. Liikennehankkeet tarvitsevatkin lisäpontta ensi vuoden budjetissa.!p

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva