Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.7.2010 - Pätkätyön tekijät nostettava samalle viivalle vakinaisten kanssa

Porin viimeviikkoinen Suomi Areena osoitti sen, että suomalaisessa yhteiskunnassa riittää kosolti epäkohtia, joiden kärsijöinä ovat erityisesti pienituloiset.

Esimerkiksi ammattiliittojen ja sosiaalialisektorin järjestöjen toimesta esille nousivat köyhyys ja pätkätyöt, jotka työttömyyden ohella kulkevat rinnan.

Pätkätyöt tai silpputyöt ja muut epätyypilliset työsuhteet tulivat jäädäkseen erityisesti 1990-luvun laman seurauksena.

Ja vaikka työnantajapuolella on viime aikoina ryhdytty puhumaan osa-aikaisten ja määräaikaisten työntekijöiden korvaamisesta kokopäiväisillä ja toistaiseksi voimassa olevilla työsuhteilla, on kuitenkin tosiasia, että Suomessa on laskutavasta riippuen yli 700 000 - ehkä enemmänkin - sellaista ihmistä, jotka joutuvat pakosta tekemään erilaisia pätkätöitä kärsien näin suurista toimeentulo-ongelmista. Esimerkiksi suurilla työllistämisluvuillaan itseään kehuva kaupan ala käyttää pääosin osa-aikaista työvoimaa.

Vaikka ay-liike on pyrkinyt yhä voimakkaammin puolustamaan pätkätyöläisten asemaa, ja esimerkiksi palvelualoilla on saatu aikaan sopimuksia vähimmäistyöajoista, lienee kuitenkin selvää, että pätkä- ja silpputyötä ovat tulleet jäädäkseen suomalaiseen työelämään. Näin mm. arvioi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly Porissa.

Ay-liikkeen onkin lisättävä yhdessä työväenpuolueiden kanssa ponnisteluja, jotta pätkätyöläiset saadaan lakisääteisesti tasa-arvoiseen asemaan vakinaisessa työsuhteessa olevien kanssa.

Lylyn esitys, että seuraava hallitus käynnistäisi erityisen politiikkaohjelman pätkätyöläisten tasa-arvoistamiseksi onkin hyvä.
Eri asia on, miten työnantajien asiaa voimakkaasti tähän asti ajaneet ja seuraavakin hallitusta mieluusti jo nyt yhdessä muodostavat porvaripuolueet esitykseen suhtautuvat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva