Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.7.2010 - Ravintolahinnat tarkkailuun

Ravintolaruoan arvonlisävero laski heinäkuun alussa 22 prosentista 13 prosenttiin. Jos alennus on viety täysimääräisenä hintoihin, kuluttaja on saanut ruoka–annoksensa ravintolassa runsaat seitsemän prosenttia halvemmalla kuin kesäkuussa. Alennuksen toivotaan piristävän ravintoloiden myyntiä ja parantavan työllisyyttä.

Kaikki ravintolat eivät kuitenkaan aio pudottaa hintojaan. Jotkut katsovat, että veronalennus vain kompensoi hintojen nousupaineita. Joillekin kysymys on siitä, että arvonlisäveroa ei ole maksettu tähänkään asti, joten sen alennus ei voi vaikuttaa hintoihin.
Arvioidaan, että noin kahdeksan prosenttia ravintoloista toimii harmaan talouden piirissä. Lain oikealla puolella toimivien yritysten kilpailuasetelmaa alennus ainakin jonkin verran parantaa.

Alan etujärjestö Matkailu– ja ravintolapalvelut MaRa rahoittaa Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusta hintojen muutoksista. Sen ennakkotietojen on määrä valmistua joulukuussa. Silloin nähdään, miten kattavasti veronalennus on siirtynyt hintoihin, vai onko siirtynyt lainkaan. Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Virén (Yle Uutiset 15.6.) on epäillyt hintamuutosten jäävän vähäisiksi.

MaRan jäsenyrityksistä valtaenemmistö, lähes 3!p900 ravintolaa, on ilmoittanut siirtävänsä veronalennuksen täysimääräisenä hintoihin. Se kattaa järjestön jäsenten ravintolaruokailun liikevaihdosta 80–90 prosenttia.

Suomessa toimivista noin 10!p000 ravintolasta enemmistö ei kuitenkaan kuulu MaRaan. Sen ulkopuolella toimivat yritykset tuottavat noin viidenneksen alan liikevaihdosta. Silloin puhutaan runsaasta miljardista eurosta. Osa siitä kulkee laillisia kanavia pitkin, mutta osa jää harmaalle vyöhykkeelle, eikä hyödytä yhteiskuntaa. Suosimalla ravintoloita, jotka ovat laskeneet hintojaan, kuluttaja voi pyrkiä tukemaan laillista liiketoimintaa.

Nykyisen hallituskoalition veropolitiikkaa leimaa poukkoilu. Elintarvikkeiden arvonlisäveroa laskettiin viime lokakuussa. Yleinen arvonlisäverokanta nousi nyt heinäkuun alussa prosenttiyksiköllä, mutta ravintolaruoan verotus sen sijaan keveni.
Pää on tullut vetävän käteen hallituksessa. Edessä on vain veronkorotuksia seurauksena väärin ajoitetuista ja mitoitetuista, hyvätuloisia suosineista veronkevennyksistä hallituskauden alkupuolella.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva