Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.6.2010 - Ankkuripaikan pitää sopia muillekin

Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto sai juuri solmittua työehtosopimuksen matkatoimistoalalle. Myös A-katsastuksen työriita päätyi sovintoon juhannuksen alla.

Heinäkuussa työehtosopimusneuvottelijat pitävät lomaa, mutta elokuussa neuvottelut jatkuvat taas täysillä.

Elokuun lopussa päättyvät apteekkien farmaseuttien ja lentoliikenteen palveluiden työehtosopimukset. Juhannuksen alla Puuliitto irtisanoi suurimman sopimusalansa, mekaanisen metsäteollisuuden, sopimuksen päättymään elokuun lopussa, kun neuvottelut syksyn palkankorotuksista eivät edistyneet.

Teknologiateollisuuden ja vakuutusalan palkkaneuvottelut siirtyivät elokuulle. Silloin pitäisi löytää sopu myös autokaupan palkankorotuksista.

Neuvottelujen piirissä on heti lomien päätyttyä lähes 300!p000 palkansaajan palkankorotukset tai kaikki työehdot. Myöhemmin syksyllä neuvotellaan lähes 170!p000 palkansaajan palkankorotuksista tai työehdoista.

Nyt elokuulle lykkääntyneissä neuvotteluissa on tullut selvästi esille, että työnantajat ovat edelleenkin liikkeellä palkka-ankkuriajatuksensa kanssa. Alakohtaisista eroista ei ole kuultukaan. Työntekijät ovat turhautuneet paikalliseen sopimiseen, joka on ollut paljolti ylhäältä johdettua sanelua. Vakuutusalalla henkilökohtaisia palkkaneuvotteluja on käyty ilman rahaa. Mutta turhautumista on myös työnantajien ja esimiesten puolella.

Valtiovarainministeriö arvioi tuoreessa suhdanne-ennusteessaan Suomen talouden kasvun nopeutuvan selvästi vuoden loppupuolella ja kasvun jatkuvan suhteellisen tasaisena pari seuraavaa vuotta. Kasvun edellytyksenä on kuitenkin se, että kotimaista kysyntää pidetään yllä. Siihen tarvitaan palkansaajille ostovoimaa, jonka kasvu näyttää olevan hupenemassa.

Hajautetuissa malleissa tulee aina sen verran hajontaa korotuksiin, että työnantajien on nykyisellä ankkuripaikallaan kohta vaikea löytää sopimuskumppaneita.

Ankkuria laskettaessa pitää aina ottaa huomioon, miten se vaikuttaa muihin. Muuten voi huomata, että oma paatti onkin yhtäkkiä tuuliajolla.

Talouden nousu on vielä hyvin huteraa, eikä sen eväitä pidä hukata. Ne voidaan hukata myös periaatteiksi julistetulla jääräpäisyydellä. Palkkakierroksen jatkaminen ilman minkäänlaista yhteistä koordinaatiota voi osoittautua kalliiksi virheeksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva