Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.6.2010 - Verotus ei ole irrallinen asia

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmän väliraportti herätti pikaisen verokeskustelun vielä ennen varsinaista kesälomakautta. Työryhmä esitti painopisteen siirtämistä työtulojen verotuksesta kulutuksen verotukseen. Yhteisö- ja pääomatulojen verotuksessa painopistettä siirrettäisiin hieman yrityksistä niiden omistajiin.

Yhteisö- ja pääomaverotuksen osalta esitykset olivat jo täsmällisiä, muilta osin työryhmä tyytyi vielä periaatteisiin ja veromuutosten suuruusluokan määrittelyyn. Täsmennyksiä ja lisäesityksiä muiden verojen osalta on luvassa ennen vuodenvaihdetta työryhmän loppuraportissa.

Työryhmä on tehnyt sinällään arvokasta työtä tarkastellessaan verotusta kokonaisuutena ja toivottavasti loppuraportti vielä täydentää kuvaa. Verotukseen on tehty vuosien mittaan paljon erilaisia yksittäisiä muutoksia eikä kokonaisuus enää ole kovin johdonmukainen. Joissakin perinteisissä verokeinoissa on tie kuljettu loppuunkin.

Työryhmän tehtävänä on ollut pohtia verotuksen rakennemuutoksia pitäen silmällä verotuksen kannustavuutta tuottavuuden, talouskasvun, työllisyyden ja yrittäjyyden kannalta. Palkkatulojen verotuksessa joudutaan miettimään esimerkiksi sitä, miten osaamisen kasvua työnteon myötä voitaisiin kannustaa. Tavoitteet ovat sinällään kannatettavia, mutta silmiä ei pidä sulkea muiltakaan seikoilta.

Suomalaiset kokevat oikeaksi sen, että verotuksella kerätään varoja yhteisiin tarpeisiin, heikommassa asemassa olevien tukemiseen, mutta myös korjataan suoraan markkinoiden tulonjakoon aiheuttamia vääristymiä.

Tulonjaon tasaamisessa ei ole kysymys vain oikeudenmukaisuudesta vaan myös talouden terveemmästä ja tasaisemmasta kehityksestä, kun kaikkien kansalaisten käytettävissä olevien tulojen kehitys turvataan. Siksi verotuksen tarkastelua ei voida irrottaa esimerkiksi sosiaaliturvasta. Verotyöryhmän tehtäväkenttään mahtuu hyvätuloisten verotuksen keventäminen, mutta sitä valtiovarainministeri Jyrki Katainen ei käskenyt miettiä, miten verotuksen vaikutuksia tuloerojen kasvuun korjattaisiin sekä verotuksen että muilla keinoilla.

Hetemäen työryhmä antaa aineksia keskusteluun. Mutta vastaukset sekä kannustavuus- että tulonjakokysymyksiin ovat poliittisia ratkaisuja. Niihin puolueiden pitää vastata syksyn ja talven mittaan eduskuntavaalikamppailun kiihtyessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva