Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.6.2010 - Verokeskustelua kesähelteisiin

Verotuksen muuttamisessa saavutaan yhteen käännekohtaan, kun alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama verotyöryhmä julkistaa väliraporttinsa parin viikon päästä. Vaikka työryhmän työ valmistuu lopullisesti vasta vuoden lopulla, väliraporttiin sisältynee jo kaavailtujen muutosten oleelliset piirteet.

Esitysten tuonti julkisuuteen vasta juhannusviikolla säästää päähallituspuolueet siltä, että niiden pitäisi ottaa kantaa esityksiin viikonlopun puoluekokouksissa.

Työryhmältä voi odottaa esityksiä verotuksen painopisteen siirtämisestä entistä enemmän kulutukseen. Arvonlisäverokantoja nostetaan prosenttiyksiköllä heinäkuun alussa, mutta korotuksia tulee lisää, vaikka kulutusverojen korotuksilla kasvatetaankin tuloeroja.

Yhteisöverotusta tullaan keventämään. Elinkeinoelämän Keskusliitto ehti jo vaatia sen pudottamista nykyisestä 26 prosentista 20 prosenttiin. Työryhmä jättänee pudotusesityksensä kuitenkin pari prosenttiyksikköä pienemmäksi.

Yhteisöveron alennusajatuksia perustellaan sillä, että Suomen yritysverotus on menettänyt kilpailukykyään. Yrityserotuksen kilpailukyvyn kehittämiseen löytyy halvempiakin keinoja kuin veroprosentin alentaminen. Sinivalkoista omistusta alennus ei edistä.
Jonkinlaiseksi vastineeksi yhteisöveron alennukselle työryhmä esittänee pientä korotusta pääomatulojen verotukseen.

Nykyjärjestelmää pidetään yleisesti epäoikeudenmukaisena, mutta asiaa ei korjata parin prosenttiyksikön veronkorotuksella. Pääomatulojen nostajat eivät osallistu samalla tavalla yhteisten menojen rahoittamiseen kuin ansiotulojen saajat.

Nyt pääomatuloista maksetaan veroa 28 prosenttia – jos maksetaan. Pörssin ulkopuolisissa yhtiöissä pääomatulona osinkoja saava on vapautettu verosta 90 000 euroon asti, kunhan yrityksen maksamat osingot eivät ylitä tiettyä osuutta yrityksen nettovarallisuudesta.

Verovapaiden osinkojen raja on kohtuuttoman korkea ja on edesauttanut pienen verorälssin muodostumista. 90<p000 euron ansiotuloilla marginaaliveroaste on jo lähes 50 prosenttia.

Osinkotulojen verotukseen on syytä rakentaa jonkintasoinen progressiivisuus, vaikka yrityksen jo maksamat verot siinä huomioitaisiinkin. Tosin tämän yhteenlaskun perusteet ovat äärimmäisen kyseenalaiset.

Jos todella ollaan sitä mieltä, että verotuksen pitäisi kannustaa työntekoon, pääomatulojen progressiiviselle verotukselle ansiotulojen tapaan ei pitäisi olla mitään estettä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva