Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.5.2010 - Kesämökkien jätevesistä tulikin bisnes

Kesämökkien jätevesien käsittely pitää järjestää vuoden 2014 alkuun mennessä niin, ettei jätevesiä pääse vesistöön. Määräyksellä halutaan suojella aivan oikein ympäristöä, mutta tämäkin kevät on osoittanut, että mökkien jätevesistä on muodostunut ylimitoitettu bisnes, josta hyötyvät eniten viemärijärjestelmien valmistajat ja kauppiaat.

Markkinoilla on suuri määrä mökeille tarkoitettuja ja tuhansia euroja maksavia viemäri- ja puhdistusjärjestelmiä, joita kaupataan nytkin mökkikauttaan aloitteleville kaupunkilaisille.

Mainoksilla toki autetaan kuluttajaa vertailemaan järjestelmiä ja hintoja keskenään, mutta samalla ne herättävät kesämökin omistajissa levottomuutta: pitääkö meidänkin mökille hankkia tuollainen?

On luonnollista, että uudet mökit varustetaan jätevesijärjestelmillä, koska yleensä niihin hankitaan myös kaikki mukavuudet juoksevine vesineen, suihkuineen ja pesukoneineen.

Suomessa on vajaa puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joista puolet on Tilastokeskuksen mukaan yli 30 vuotta ja kolmannes yli 40 vuotta vanhoja. Suuri osa näistä vanhemmista mökeistä on peruskuntoisia: niissä on useimmiten sähkö, mutta saunaan vesi kannetaan tai pumpataan järvestä ja wc:n virkaa toimittaa kuivakäymälä eli huusi.

Ympäristöviranomaiset ovat jakaneet niukasti oikeaa tietoa siitä, että tällaisille mökeille ei tarvita suuria muovisia jätevesikaivoja tai pienpuhdistamoja, vaan useimmissa tapauksissa riittää pesuvesien imeyttäminen maahan ja kuivakäymälän oikea hoito - siis kuten nytkin.

Viranomaiset ovatkin antaneet omassa asiassaan tiedotusvallan liike-elämälle.

Oma lukunsa on kysymys siitä, holhotaanko kesäasukkaita tässäkin asiassa liikaa. Harva mökkiasukas haluaa ilman asetuksiakin päästää jätevetensä omaan rantaan. Paljon suurempi uhka vesistöille on maatalouden aiheuttama hajakuormitus.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva