Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.5.2010 - EU ryhdistäytyi pakon edessä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) luonnehti EU:n valtiovarainministerien aikaansaamaan mittavaa vakautuspakettia kansanvallan niskalenkiksi markkinavoimista. On kaikki syy toivoa, että Katainen olisi oikeassa.

Ja yhtä paljon on syytä toivoa, että kaikkialla ymmärrettäisiin tehdyn suuria virheitä, kun markkinavoimille on annettu vapauksia mellastaa mielin määrin.

Kreikan ongelmista käynnistynyt markkinoiden epävarmuus uhkasi levitä euroa ja koko EU:n uskottavuutta koettelevaksi talouskriisiksi. Sen torjumiseksi unionin valtiovarainministerit puristivat kokoon ennakoitua muhkeamman vakautuspaketin.

EU:n 440 miljardin euron lainatakuut, komission 60 miljardin vakautusrahasto ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 250 miljardin euron takaus muodostavat 750 miljardin euron puskurin markkinavoimia vastaan. Ideana on luoda uskottava järjestelmä, joka vakuuttaa epäilevimmätkin markkinavoimat, että EU ei anna talousvaikeuksiin ajautuvien jäsentensä jäädä markkinoiden armoille.

Markkinoiden ensireaktiot vakautuspakettiin viittasivat siihen, että sillä oli saatu aikaan toivottu vaikutus. Euron kurssi oli alkanut vahvistua. Tilanteen rauhoittuminen voi silti viedä viikkoja, eivätkä takaiskutkaan ole mahdottomia.

EU onnistui selkä seinää vasten kokoamaan voimansa yhteiseen ponnistukseen. Ei ole ensimmäistä kertaa, kun ratkaisut tehdään kriisin jo kolkuttaessa ovella, mutta hyvä, että edes silloin.

Saatu opetus on ankara. Kun on katsottu sormien läpi kasvu– ja vakaussopimuksen vaatimuksia ja löysäilty talouspolitiikassa, maksun aika tulee lopulta eteen. Kreikkalaiset eivät ole tässä ainoita syntipukkeja, vaikka heidän kriisinsä kärjisti tilanteen.

Euromaiden on pidettävä yllä nykyistä parempaa talouskuria, jottei markkinoille anneta sananvaltaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi jäsenmaiden budjettien ennakkotarkastusta. Sillä varmistettaisiin, että yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan, ja ikävien yllätysten mahdollisuus pienenee. Yhteinen valuutta kasvattaa yhteisen talouspolitiikan tarvetta.

Yhteisvaluutankin oloissa kunkin jäsenmaan paras vakuutus spekulaatioita vastaan on hyvin hoidettu oma talous. Se antaa pelivaraa tiukkoina aikoina, eikä siitä ole haittaa hyvinäkään aikoina.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva