Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.4.2010 - Vappu on edelleen työväen juhla

Vaikka Suomi ja Eurooppa ovat viime vuosina porvarillistuneet, on vappu edelleen kansainvälinen työväen juhla. Työväenpuolueiden ja ammattiyhdistysliikkeen ohella vappua viettävät meillä toki näkyvästi myös opiskelijat, ja myös muut poliittiset puolueet ovat heränneet poliittisten vappujuhlien viettoon.

Silti työväenliikkeen punaiset liput ja iskulauseet ovat sitä, jota ilman vappu ei olisi vappu.

Yhtä useammalla paikkakunnalla Suomessa työväenliike - siis sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja ammattiyhdistysliike - viettävät yhteisiä vappujuhlia. Satakunnassa näin on esimerkiksi Raumalla, kun taas Porissa ja Kankaanpäässä sosialidemokraateilla ja vasemmistoliitolla on omat juhlansa.

Porissa yhteistä vappujuhlaa kokeiltiin muutama vuosi sitten SAK:n juhlavuoden takia. Juhla oli tuolloin onnistunut, mutta molemmat työväenpuolueet palasivat tuon kerran jälkeen SAK:n paikallisjärjestön esityksistä huolimatta taas omiin juhliinsa. Juopa työväenpuolueiden välillä on vielä niin syvä, että Porissa ei tuskin vielä useaan vuoteen koeta työväenliikkeen yhteisiä juhlia.

Tänä vuonna satakuntalaista vappua sävyttää se, että pääpuhujat ovat ay-johtajia. Raumalla puhuu Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Porissa sekä Kankaanpäässä SDP:n juhlassa Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Antti Rinne. STTK:laisen Rinteen kutsuminen pääpuhujaksi osoittaa, että toimihenkilökenttäkin on otettu tosissaan työväenliikkeeseen.

Vappuperinteet ovat muuttumassa, ja into vappumarsseihin näyttäisi olevan hiipumassa. SAK:n ja Suomalaisen Työn Liiton tilaamassa tutkimuksessa kyseltiin mm. sitä, ovatko suomalaiset vielä halukkaita vappumarssille.

Reilu neljännes vastasi olevansa halukas marssimaan, mutta useampi kuin joka toinen suhtautui vappumarssiin kielteisesti.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva