Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.4.2010 - Esitys Selkämeren kansallispuistosta järkevöityi

Lausuntokierrokselle nyt lähtenyt ympäristöministeriön esitys Selkämeren kansallispuistoksi on muuttunut viime metreillä varsin järkeväksi hankkeeksi, joka suojelee kaunista ja uhanalaista meriluontoa mutta mahdollistaa virkistyskäytön ohella myös mm. kalastuselinkeinon jatkumisen.

Metsähallituksen alkuperäisestä esityksestä kansallispuistoa on supistettu erityisesti Vakka-Suomen edustalla mutta myös koko Merikarvialta Uuteenkaupunkiin ulottuvalla alueella niin, että mm. kalankasvatus on mahdollista tulevaisuudessakin.

Kansallispuisto käsittää esityksen mukaan noin 160 kilometriä pitkän alueen, jonka pinta-ala olisi yli 90 000 hehtaaria. Selkämerelle saataisiin näin maan suurin merellinen kansallispuisto.

Satakuntalaisittain erittäin tervetullutta on se, että kansallispuisto estäisi lopullisesti merihiekan oton Porin ja Merikarvian edustan matalikoilta ja turvaisi luonnonkalojen kutualueiden säilymisen.

Yhtä tervetullutta on se että, Selkämeren kansallispuistossa voitaisiin metsästää enemmän kuin muissa kansallispuistoissa, ja erityisesti merimetso- ja harmaahyljekantoja voidaan tarvittaessa säädellä kalakantojen turvaamiseksi. Nythän molemmat lajit ovat lisääntyneet voimakkaasti kalastajien kiusaksi.

Kalastaminen olisi edelleen sallittua valtion yleisillä vesialueilla, mutta muilla alueilla tarvitaan Metsähallituksen lupa. Onkia ja pilkkiä toki saa vapaasti.

Porin edustalla kansallispuistosta on rajattu pois alueet, jotka Satakunnan maakuntakaavassa on varattu tuulivoimaloita varten. Eurajoen Olkiluodossa puolestaan on mahdollista laajentaa ydinvoimala-aluetta. Näin mahdollistetaan Satakunnan rannikon energiantuotantomahdollisuudet.

Selkämeren kansallispuistoa on suunniteltu kiistojen keskellä yli kymmenen vuotta. On toivottavaa, ettei mutkia tule enää, ja laki voidaan hyväksyä eduskunnassa viimein syksyllä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva