Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

7.4.2010 - Porvaripuolueet liikemiesten otteessa

Vuoden 2007 vaalirahasotku tuntuu saavan koko ajan yhä uusia ja myös poliittisen järjestelmän kannalta vaarallisempia lonkeroita, joista esimerkkinä on koko pääsiäisen ajan kansanedustaja Marja Tiuran (kok) ympärillä vellonut kohu.

Viime päivinä julkisuuteen tulleet tiedot viittaavat siihen, että kokoomuksen ja keskustan poliitikoille satoja tuhansia euroja vaalitukea jakaneet Nova-liikemiehet pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan porvaripuolueiden välisiin hallitusneuvotteluihin ja ministerivalintoihin vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen. Liikemiehet halusivat vastinetta sijoittamilleen rahoille.

Se, oliko Marja Tiura itse aktiivinen loikkaamaan keskustaan vai houkutteliko keskustapuolue häntä loikkaamaan, on lopultakin sivuseikka, kun panoksena on poliittisen järjestelmän uskottavuus, itsenäisyys ja riippumattomuus liikemiehistä.

Paljon huolestuttavampaa on se, jos liikemies Arto Merisalo on pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että kymmenien tuhansien eurojen vaalitukea häneltä saanut kansanedustaja saisi mahdollisimman hyvän ministeripostin hallituksessa.

Tilanteen vakavuutta lisää se, että Merisalo vielä jälkeenpäin rehentelee tällä ja vihjailee nauhoittaneensa poliitikkojen kanssa käymiään puhelinkeskusteluja. Ilmassa on astian makua.

Tässä tapauksessa liikemiesten ote ei pitänyt, eivätkä he saaneet ainakaan Marja Tiurasta omaa ministeriään hallitukseen.
Jälkviisastelussa ei voi olla kuitenkaan kysymättä, mitä olisi tapahtunut, jos Nova-liikemiehet olisivat saaneet vaikutusvallassaan olevan ministerin? Ja onko Marja Tiura lopulta ainoa poliitikko, joka on ollut tai on liikemiesten pelinappulana?

Vaalirahakohun viimeisimmät käänteet osoittavat sen, että liikemiehet olivat saada - ja osin saivatkin - rahan voimalla porvaripuolueista tiukan otteen, joka on koitunut tavallisten suomalaisten veronmaksajien tappioksi.

Ei ole ihme, että kokoomuksen ja keskustan johtajat ovat olleet haluttomia kommentoimaan Tiura-kohua, joka on puolueille kiusallinen ja politiikan uskottavuudelle vahingollinen.

On toivottavaa, etteivät suomalaiset joudu kokemaan vastaavaa enää seuraavien eduskuntavaalien yhteydessä.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva