Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

30.3.2010 - Alv-sekoilu syytä panna jäihin

Keskustelu porvarihallituksen päätöksestä nostaa arvonlisäverokantoja ensi heinäkuun alussa prosenttiyksiköllä on noussut jälleen keskusteluun, ja varsin laajalla rintamalla on - aivan oikein - ryhdytty vastustamaan hallituksen alv-sekoilua.

Sekoilusta todellakin on kysymys, sillä hallitus ja eduskunnan porvarienemmistö päättivät viime vuonna muutoksista, joiden mukaan ruoan arvonlisävero aleni lokakuussa 17 prosentista 12:een. Samalla päätettiin, että tämän vuoden heinäkuussa arvonlisäveroa nostetaan kautta linjan yhdellä prosenttiyksiköllä. Näin yleinen arvonlisävero nousisi nykyisestä 22 prosentista 23:een, ja ruoan arvonlisävero kaupoissa nousisi 13 prosenttiin.

Erityisesti elintarvikkeiden alv vaihtelee vuoden kuluessa sellaista vauhtia, että niin kuluttajan kuin kauppiaankin on vaikea pysyä mukana.

Hieman selkeämpi on vain ravintolaruoan alv, joka yksiselitteisesti laskee heinäkuussa 22 prosentista 13:een. Tätäkin päätöstä voidaan arvostella siitä, että miksei ravintolaruoan veroa alennettu jo lokakuussa samaan aikaan muun ruokaveron kanssa riutuvan ravintola-alan helpottamiseksi.

Viikonvaihteessa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen vaati Ylen haastattelussa, että hallituksen tulisi luopua alv:n korotuksesta, koska elvytystä olisi jatkettava, ja verojen kiristys heinäkuussa on liian aikaista.

Periaate, että se maksaa joka kuluttaa, on sinänsä oikea, mutta tässä tilanteessa prosenttiyksikönkin korotus erityisesti ruoan hintaan on huonosti ajoitettu. Se vaikeuttaa entisestään tukalassa tilanteessa olevien pienipalkkaisten asemaa, ja kulutuksen vähentyessä tukaloituu myös kaupan asema.

Maanantaina Urpilainen sai tuekseen Kaupan liiton, jonka mukaan arvonlisäveron korotus olisi virhe. Kauppa perustelee vaatimustaan sillä, että tutkimusten mukaan viime lokakuussa toteutettu ruoan alv-ale siirrettiin täysimääräisesti ruoan hintaan. Tämän ovat todenneet myös kuluttajat.

Hallituksen olisi otettava nyt lusikka kauniiseen käteen, annettava sekä kuluttajille että kaupalle hengähdysaikaa, ja peruttava heinäkuiset alv-korotukset.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva