Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

19.3.2010 - Rikkurien käytöllä voi olla vakavat seuraukset

Pari viikkoa kestäneen satamalakon sovitteluun toi vakavan lisäsävyn se, että jotkut työnantajat eli satamaoperaattorit ryhtyivät haalimaan rikkurityövoimaa lakkoilevien ahtaajien tilalle. Torstaiaamuna Kotkan Mussalon sataman portilla koettiin jo ilmapiirin kiristymistä, kun ahtaajat yrittivät estää rikkurien ja venäläisrekkojen pääsyä satama-alueelle.

Poliisin saapuminen järjestystä valvomaan todennäköisesti esti väkivaltaisuudet puolin ja toisin, mutta Kotkan tapaus antoi kuitenkin esimakua tulevasta, mikäli lakko jatkuu ja operaattorit jatkavat rikkurityövoiman käyttöä.

Kokemus on osoittanut, että rikkurien käytöllä voi lakkotilanteessa olla vakavat seuraukset monellakin tavalla.
AKT:n tukena oleva keskusjärjestö SAK varoitti jo eilen, että rikkurityövoiman käyttö vaikeuttaa jo itse pääasiaa eli kiistan sopimista. SAK:n järjestöjohtaja Matti Tukiainen varoitteli myös, että jos rikkurien käyttö leviää, joutuu SAK yhdessä jäsenliittojensa kanssa miettimään tukitoimia, joilla helpotetaan ahtaajia saavuttamaan työehtonsa turvaava sopimus.
Vaikka neuvottelujen osapuolet - myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly - totesivat eilen, ettei rikkuriasia ole vaikuttanut ainakaan vielä työkiistan sovitteluun, on Tukiaisen varoittelu otettava tosissaan.

Palkansaajat ovat joutuneet viimeisen vuoden aikana erittäin ahtaalle samaan aikaan kun työnantajien keskusjärjestön EK:n naruja vetävät suurten yritysten johtajat nauttivat miljoonien eurojen ”muutosturvasta”. Etenkin SAK:laisessa kentässä tilanne voi muodostua niin räjähdysalttiiksi, että siellä saattaa hyvinkin löytyä laajaa tukea ahtaajille, mikäli kiistaa ei saada nopeasti sovittua. Ja ainakaan vielä torstaina illansuussa sopimus ei ollut näköpiirissä.

Riittävän pitkälle mennessään tilanne saattaa uhata yhteiskuntarauhaa. Silloin ahtaajien muutosturvaa vastustava EK voi katsoa peiliin ja pohtia, maksoiko se jääräpäisyydestään liian kovan hinnan.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva