Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.3.2010 - Seudulliseen yhteistyöhön tarvitaan lisää käytännön toimia

Seudullista yhteistyötä on harjoitettu kunnissa enemmän tai vähemmän koko 2000-luku, mutta kauniit puheet ja tavoitteet ovat muuttuneet käytännön toimiksi kovin hitaasti.

Esimerkiksi Porin seudulla ensimmäinen suuri käytännön askel otettiin vasta tämän vuoden alussa, jolloin aloitti toimintansa Porin seudun perusturvan yhteistoiminta-alue. Sekin sai vauhtia vasta valtiovallan pakotettua kunnat muodostamaan suurempia kokonaisuuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoon Paras-hankkeen avulla. Jos ei kuntaliitoksia, niin sitten yhteistyötä.

Sitä ennen toteutetut kuntien yhteiset hankkeet ovat olleet lähinnä yhtiömuotoisia viritelmiä, joiden onnistumisesta ollaan montaa mieltä.

Tosin Porin seutukunnassa alkaa nyt tapahtua, sillä parhaillaan ollaan rakentamassa koko jokilaakson kattavaa viemäriverkostoa, jota pitkin alueen jätevedet johdetaan Poriin Luotsinmäen puhdistamolle. Kokemäenjoen varrelta poistuu käytöstä useita vanhoja puhdistamoja. Samaan aikaan ollaan järjestämässä alueelle yhteistä ympäristöterveydenhuoltoa.

Näiden hankkeiden pitäisi kuitenkin olla vasta alkua, sillä jotta kasvukeskusten - jollaiseksi Porikin voidaan laskea - ympärillä olevat kunnat pystyisivät pitkässä juoksussa turvaamaan asukkaidensa palvelut, tarvitaan lisää yhteisiä toimintoja.

Seudullisen yhteistyön etenemisen suurimpana esteenä on ollut pienempien kuntien epäluulo suurempiaan kohtaan. Tämä on nähty Porinkin seudulla, jossa etenkin Ulvilassa ja Harjavallassa on pelätty Porin vetävän välistä.

Epäluulo ei ole aina ollut aiheetonta, mutta Porissakin on viimein havaittu, ettei se tulee toimeen ilman ympäröivää maakuntaa.
Kun tämä este näyttäisi nyt olevan hälvenemässä, ei seutuyhteistyön konkretialle luulisi olevan muita esteitä.

Tätä yhteistyötä kaivataan juuri nyt mm. Ulvilassa, joka parhaillaan tekee vuoteen 2016 ulottuvaa strategiaa. Ulvilan tavoitteena on pysyä lähivuodet itsenäisenä, ja yhteistyö olisi eräs keino turvata asukkaiden palvelut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva