Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

16.2.2010 - Arkkipiispan vaali lienee kolmen kauppa

Luterilainen kirkko valmistautuu uuden arkkipiispan valintaan kesäkuussa eläkkeelle jäävän Jukka Paarman seuraajaksi. Vaalin ensimmäinen kierros on ensi torstaina, ja mikäli kukaan ehdokkaista ei saa silloin yli puolta annetuista äänistä, pidetään vaalien toinen kierros 11. maaliskuuta.

Todennäköistä on, että valintaan tarvitaan molemmat kierrokset, sillä ennakkoasetelmat vaikuttavat ainakin pääehdokkaiden osalta varsin tasaväkisiltä.

Vaalissa on seitsemän ehdokasta, ja ennakkoon näyttää siltä, että vaali on kolmen kauppa. Pääehdokkaat ovat nykyinen Turun piispa ja entinen Ulvilan kirkkoherra Kari Mäkinen, Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen sekä Mikkelin piispa Seppo Häkkinen. Tämän kolmikon voi rikkoa oikeastaan vain Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen, joka hävisi Turun piispan vaalin toisella kierroksella vuonna 2005 Kari Mäkiselle niukasti.

Koska enin osa 1 236 valitsijasta on Turun arkkihiippakunnan alueelta, on Kari Mäkisellä Turun piispana tietty kotikenttäetu. Koska Turun piispa on myös Satakunnan piispa, on hänen kannatuksensa laajaa Satakunnassa.

Alueellinen kriteeri ei ole kuitenkaan ainoa arkkipiispaa valittaessa, sillä kirkossa opillisilla kysymyksillä ja valtapolitiikalla on suuri merkitys.

Kari Mäkistä pidetään edistyksellisenä ja kirkkoa muussa yhteiskunnassa kiinni pitävänä voimana. Miikka Ruokanen taas on lähempänä vanhakantaisia fundamentalisteja, ja hän on ottanut mm. jyrkän vastustavan kannan homopareihin. Seppo Häkkinen kuuluu myös kirkon edistyksellisempään siipeen, mutta hänen vahvin kannatuksensa löytyy kirkon yläkerroksen virkamiehiltä kuten kirkkohallituksesta, jossa hän itsekin työskenteli ennen Mikkelin piispan virkaa.

Satakuntalaisittain ajatellen paras ehdokas arkkipiispaksi on Kari Mäkinen, jolla on alueen seurakuntien tuntemus. Kun siihen vielä lisää edistyksellisyyden, pystyisi hän arvatenkin olemaan johtaja, joka pitää kirkon mukana yhteiskunnan kehityksessä ja pystyy myös vaikuttamaan siihen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva