Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

9.2.2010 - Keskitetty tuloratkaisu olisi ollut nyt paikallaan

Tämän kevään aikana umpeutuu suurin osa työehtosopimuksista. Tähän mennessä noin 40 prosenttia palkansaajista on saanut uuden sopimuksen, ja useita merkittäviä ryhmiä vielä neuvottelee tai on vasta aloittamassa neuvotteluja.
Työmarkkinakevättä on siis vielä paljon jäljellä, eikä se tule olemaan välttämättä helppo. Vaikeuksia povasi mm. SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly viikonvaihteessa Harjavallassa.
Merkittävä askel otettiin viime viikolla, kun noin 400 000:lle kuntapuolen palkansaajalle saatiin aikaan neuvottelutulos. Sitä ennen sopimus on syntynyt mm. kemianteollisuuteen ja suureen osaan puualaa. Hyvissä ajoin jo viime vuoden puolella SAK:lainen Metalliliitto teki oman sopimuksensa, ja STTK:lainen Toimihenkilöunioni sai aikaan äskettäin sopimuksen teknologiateollisuuden toimihenkilöille.
Viitteitä edessä olevista vaikeuksista on saatu auto- ja kuljetusalalla. Ensin AKT antoi ahtaajia koskevan lakkovaroituksen, ja kuljettajat seurasivat perässä. Tilanne ei ole poikkeuksellinen, sillä AKT:n sopimukset ovat yleensä syntyneet vasta valtakunnansovittelijan avustuksella.
Nyt tilanne näyttää kuitenkin vaikealta, sillä työnantajapuoli vastustaa jyrkästi AKT:n vaatimaa työsuhdeturvaa, ja työantaja on teollisuuden tukemana keskittynyt julkisuudessa laskemaan vain sitä, kuinka kalliiksi esimerkiksi ahtaajien lakko satamaoperaattoreille ja teollisuudelle tulee.
Edessä ovat merkittävistä aloista vielä mm. SAK:laisten Rakennusliiton, Palvelualojen ammattiliiton sekä Paperiliiton ja STTK:laisen valtion toimihenkilöitä edustavan Pardian sopimusneuvottelut. Aika näyttää, joudutaanko näissä neuvotteluissa heiluttamaan lakkoasetta.
Kun työnantajien keskusjärjestö EK viime vuonna torjui keskitetyn tuloratkaisun mahdollisuuden, se teki melkoisen virheen, sillä samalla katosi työmarkkinoiden ennakoitavuus. Sitä olisi nykyisessä taloustilanteessa kaivattu. Kevät tulleekin osoittamaan sen, että keskitettyyn ehkä palataan vielä, vaikkei sen nimenä olisikaan tupo.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva