Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.2.2010 - Medi-Rauman kokeiluun vielä matkaa

Raumalla on otettu tyytyväisenä vastaan tieto siitä, että maan hallituksessa on saatu aikaan sopu terveydenhuollon kehittämislinjoista, jotka mm. sallisivat Medi-Rauman kaltaisen erikoissairaanhoidon kokeilun yli nykyisten hallintorajojen.

Satakunnan sairaanhoitopiirin kohteluun suivaantuneet Rauman päättäjät ovat viemässä raumalaisten erikoissairaanhoitoa kohti Vakka-Suomea, ja hallituksen linjaukset on tulkittu tueksi Rauman, Uudenkaupungin ja Laitilan yhteistyöhahmotelmille.

Medi-Rauman mahdolliseen toteutumiseen on kuitenkin vielä matkaa. Tosin kokeilun mahdollistavaa lakia ryhdytään valmistelemaan heti, mutta vielä ei ole selvillä esimerkiksi se, miten kokeilupaikkakunnat kirjataan lakiin.

Hallituksen sopua edelsi pitkä vääntö. Alun perin tavoitteena oli laatia uusi terveydenhuoltolaki, jossa kuntien perusterveydenhuoltoa ja sekä maakunnallista erikoissairaanhoitoa olisi järjestelty uudelleen. Tavoite kaatui kuitenkin kahden naisen eli hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk) ja peruspalveluministeri Paula Risikon (kok)  keskinäiseen vääntöön.
Risikko ajoi sairaanhoitopiirien alasajoa ja koko terveydenhuollon jakamista sote-alueiden kesken. Kiviniemi taas halusi säilyttää erikoissairaanhoidon edelleen sairaanhoitopiireillä. Nyt keskustan linja voitti, ja sairaanhoitopiirit säilyvät.

Mikäli Rauma kelpuutetaan kokeiluun, siitä tulee varmasti mielenkiintoinen. Ennen kuin tähän päästään, on Satakunnan sairaanhoitopiirilläkin vielä sanansa sanottavana. Sairaanhoitopiirin johtohan on poliittisten piirijärjestöjen painostuksesta esittänyt Raumalle uusia neuvotteluja tavoitteena säilyttää Satakunnan yhtenäisyys.

Nämä neuvottelut on tarkoitus käydä helmikuun aikana. Mikäli Rauma edelleen on suuntaamassa Vakka-Suomeen, on ratkaistava myös Rauman aluesairaalan tilojen kohtalo. Nehän omistaa sairaanhoitopiiri.

Aika näyttää senkin, onko Porilla ja sen rakentamalla sote-alueella kokeiluhaluja. Joka tapauksessa myös Porin kaupunginsairaalan ja sairaanhoitopiirin välinen työnjako tullee taas väännettäväksi kuluvan vuoden aikana.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva