Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.1.2010 - Satakunta elpyy hitaasti

Viime päivien tiedot elinkeinoelämästä viittaavat siihen, että Satakunnassa odotetaan jo elpymistä taantumasta, joka ei ole painanut maakunnan yrityksiä ja sitä kautta työllisyyttä aivan niin alas, kuin useissa muissa maakunnissa.

Alkuviikolla julkistettu työllisyyskatsaus osoitti, että työttömyyden kasvu on ollut Satakunnassa edelleen hitaampaa kuin koko maassa keskimäärin, vaikka selvää tasoittumista on tapahtunut.

Valtion riskirahoitusyhtiön Finnveran tilastojen mukaan satakuntalaiset yritykset voivat olosuhteisiin nähden hyvin, eikä maakunnassa ole koettu esimerkiksi konkurssiaaltoa.

Suureen ilonpitoon ei Satakunnassakaan ole aihetta, sillä jos elpymistä tapahtuu, se on kuitenkin vielä perin hidasta, ja esimerkiksi työttömien määrän pelätään edelleen kasvavan.

Satakunnan kauppakamarin julkistaman alueellisen kyselyn mukaan maakunnan yrityksissä on nähtävissä suhdanteiden lievää paranemista seuraavan vuosipuoliskon aikana. Signaali on kuitenkin vielä heikko, sillä tilanteen paranemista odottaa vain alle puolet yrityksistä.

Avainasemassa Satakunnan suhdannekehityksessä on teollisuus, ja siinä erityisesti teknologiateollisuus. Maakunnassa on paljon pk-teollisuutta, jonka yritykset toimivat suurempien konepajojen ja telakoiden alihankkijoina. Ne ovat paljolti siis riippuvaisia suurempien vientiyritysten tilauskannasta.

Koska finanssikriisi on kansainvälinen, joutunee suomalainen vientiteollisuus odottamaan muun maailman elpymistä.
Suomessa tulisikin tehdä omin voimin nyt kaikki voitava elpymisen nopeuttamiseksi. Esimerkiksi telakoille olisi saatava nopeasti tilauksia ja valtion tukea tilanteen helpottamiseksi.

Finnveralla on niin sanotusti piikki auki, mutta myös pankkien pitäisi löysätä yritysrahoitustaan sen verran, että yritykset pääsevät pahimman yli ilman pysyviä vaurioita.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva