Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

12.1.2010 - Eläkkeiden tasosta muhii kiista

Kun eduskunta helmikuun alussa aloittaa kevätistuntokautensa, saattaa se saada eteensä kiistan eläkkeiden tasosta. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) porvarihallitus on ilmoittanut tekevänsä alkuvuoden aikana eläkejärjestelmän tulevaisuutta koskevia ratkaisuja.

Porin työväenyhdistyksen vuodenvaihteenjuhlassa viikonloppuna puhunut SDP:n ex-puheenjohtaja Eero Heinäluoma toi esiin huolensa siitä, että työeläkkeiden nykyinen 60 prosentin tavoitetaso palkkaan nähden saattaa olla uhattuna.

Heinäluoma varoitti hallitusta heikentämästä eläkkeiden tasoa. Hänen ja johtavan oppositiopuolueen SDP:n vaatimus nykyisen eläketason säilyttämisestä on oikeutettu, sillä keskiverto eläkeläisen asema ei tälläkään hetkellä ole välttämättä kehuttava.

Suomessa on tällä haavaa noin 1,3 miljoonaa eläkeläistä, joiden keskimääräinen eläke on vain noin 1 200 euroa kuukaudessa. Se merkitsee sitä, että on myös satoja tuhansia sellaisia eläkeläisiä, joiden tulot jäävät alle tuhannen euron.

Eero Heinäluoman Porissa esittämä huoli eläkkeiden tavoitetason säilymisestä on myös aiheellinen, sillä Vanhasen hallitus on käynyt uutterasti eläkejärjestelmän kimppuun aiemminkin. Muistissa on esimerkiksi pääministerin hiihtoretkellä saama ajatus eläkeiän nostamisesta kahdella vuodella.

Kyse ei ole vain nykyisten ja pian tulevien eläkeläisten asemasta. Myös vasta työuraansa aloittavia nuoria pitäisi kiinnostaa heidän tuleva eläketasonsa, vaikka se realisoituukin vasta kymmenien vuosien kuluttua.

Porvarihallituksen tulisikin nyt jättää eläkejärjestelmä rauhaan ja odottaa, mitkä ovat äskeisen eläkeremontin vaikutukset työuriin. Sen sijaan hallituksen pitäisi keskittyä nykyistä ponnekkaammin työllisyyden parantamiseen.

Suomella on kyllä varaa nykyiseen eläketasoon, kunhan suomalaisilla on työtä nuoresta pitäen ja näin tuloja eläkejärjestelmän rahoittamiseen.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva