Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.1.2010 - Hallitus jättää surkean perinnön

Suomalaiset arvioivat Vanhasen hallituksen epäonnistuneen pahimmin työllisyyden hoidossa. YLE Uutisten kyselyn mukaan kansalaiset pitävät hallituksen tärkeimpänä tehtävänä juuri työllisyydestä huolehtimista. Tällä hetkellä se katsotaan hyvinvointipalvelujen turvaamistakin tärkeämmäksi tavoitteeksi.

Hallituksen saama lausunto kansalaisilta on tyly, mutta ei yllättävä, koska harjoitettua työllisyyspolitiikkaa on arvosteltu voimakkaasti julkisuudessa. Hallitus on karsinut työllistämistoimia, vaikka työttömyyden on ennakoitu kasvavan. Oikeistohallitus on tällä halunnut tehdä pesäeroa edeltäjäänsä, jota se on ideologisista syistä haukkunut tempputyöllistämisestä.

Työttömyys on talouskriisin seurauksena lisääntynyt, mutta vähemmän kuin tuotannon supistumisen perusteella olisi otaksuttu. Yritykset ovat sopeuttaneet toimintaansa kysynnän hiipumiseen muillakin tavoin kuin yksioikoisilla irtisanomisilla.

Hallituksesta ei siinä ole ollut apua, vaan yritykset ovat katsoneet tilannetta omista lähtökohdistaan. On käytetty lomautuksia ja sellaisia työaikajärjestelyjä, jotka ovat tuoneet säästöjä, mutta jotka eivät ole merkinneet työsuhteiden päättymistä.

Mikäli hallitus harjoittaa edelleen passiivista työllisyyspolitiikkaa, työttömyys jatkaa kasvuaan. Tuotantoa lisäävä vienti näyttää kääntyvän hyvin hitaasti jyrkästä laskustaan uudelleen nousuun. Työllisyysvaikutukset tulevat esille vieläkin verkkaisemmin.

Hallituksen on työlästä vastata kansalaisten toiveisiin nykyistä paremmasta työllisyyspolitiikasta. Se käytti pelimerkkinsä veronkevennyksiin, jotka repäisivät aukon valtion tulopohjaan. Vaikka hallituksella olisi tahtoa, mitä sopii tulosten perusteella epäillä, niin hallitukselta käyvät rahat vähiin työllisyyden hoidossa.

Matti Vanhasen ilmoitus luopua keskustan puheenjohtajuudesta ja samalla pääministerin tehtävistä voitti julkisuuskilpailussa työttömyyden pahenemisen. Faktaksi silti jää, että tältä vaalikaudelta siirtyy seuraavalle hallitukselle surkea perintö.

Ei riitä, että valtion talous on alijäämäinen. Erilaisten uudistusten rahoitus lykättiin uuden hallituksen murheeksi. Ja sen pitäisi vielä saada työllisyys kuntoon.

 

Satakunta tarvitsee sopuisia kuntaliitoksia

Euran ja Säkylän kuntien päättäjien keskustelu ja kina uuden Euran synnyttämisen aikataulusta antaa huolestuttavia signaaleja.
Uusi suurkunta keskiseen Satakuntaan on tarkoitus muodostaa Eurasta, Säkylästä ja Köyliöstä vuoden 2011 alussa.

Euralaisten ehdotus liitoksen lykkäämisestä kahdella vuodella ei saanut kannatusta kuntaliitosta valmistelevassa ohjausryhmässä viime viikolla, eikä siihen euralaisten mukaan liittynyt sen kummempaa dramatiikkaa.

Ehdotuksen viesti on jäänyt kuitenkin elämään ja ärsyttämään erityisesti säkyläläisiä päättäjiä, joiden mielestä se saattaa vaarantaa koko liitoksen.

Molempien osapuolten näkemykset ovat ymmärrettäviä. Euran johto on huolestunut kuntatalouden tilasta. Säkylässä taas odotetaan, että jo yhdessä sovituista investoinneista pidetään kiinni.

Onkin toivottavaa, että kunnissa löydetään kompromissi ja saadaan aikaan sopu liitoksen toteuttamisesta. Satakunta nimittäin tarvitsee pelkästään sopuisia kuntaliitoksia.

Tuoreessa muistissa on jokilaakson kuntien kiista Nauhakaupungin muodostamisesta. Tuo kuntaliitos kaatui siihen, että pieni päättäjien klikki yritti vastoin kuntalaisten enemmistön kantaa viedä Ulvilan väkisin mukaan liitokseen. Kiista repi Ulvilan päättäjien suhteet niin hajalle, ettei riitelylle ole loppua näkyvissä.

Kuntaliitokset eivät ole itseisarvo, sillä voidaanhan kuntalaisten palveluja turvata myös kuntien yhteistyöllä, kuten Porin seudun perusturvan yhteistoiminta-alue toivottavasti tulee osoittamaan.


Jos kuntaliitoksiin kuitenkin tähdätään, niin mallia voidaan ottaa vaikka Porin ja Noormarkun kuntaliitoksesta tämän vuoden alussa. Vaikka karhun syleilystä onkin puhuttu, niin liitoksen valmistelu oli sopuisa ja siksi onnistunut.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva