Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

5.1.2010 - Puoluelehdillä on yhä tulevaisuutta

Tänään ilmestyvä vuoden ensimmäinen Uusi Aika on samalla ensimmäinen kaksipäiväinen Uusi Aika.
Vuodenvaihteessa päättyi neljäkymmentä vuotta kestänyt ajanjakso, jolloin lehti ilmestyi kolme kertaa viikossa.

Mennyt vuosi oli puoluelehdille raskasta aikaa. Ilmoitustuotoissa ne jäivät yhä enemmän valtalehtien ja kaupallisen sähköisen median puristukseen. Tuskaa lisäsi puolueiden suunnitelmat keskittää viestintäänsä yhä enemmän verkkoon ja pää-äänenkannattajilleen.

Näiden seurauksena esimerkiksi vasemmistoliiton Kansan Uutisten arkipainos muuttui verkkolehdeksi, ja keskusta puolestaan vähensi oleellisesti lehtitukea Porissa ilmestyneeltä Lallilta, jonka toiminta loppui vuodevaihteessa.

SDP:n päätös keskittää viestintäänsä vei Uudelta Ajalta ja Oulussa ilmestyvältä Pohjolan Työltä kummaltakin 200 000 euron tuet, minkä seurauksena lehdet vähensivät nyt ilmestymispäiviään.

Viime vuoden toimet ovat kiihdyttäneet keskustelua puoluelehtien asemasta, ja pessimistisimmät ovat kilkuttaneet niille jo kuolinkelloja. Puoluelehdissä kuolinkelloja pidetään kuitenkin ennenaikaisina.

Kaikesta huolimatta puoluelehdillä on tulevaisuutta, mutta se edellyttää lehtien tekijöiltä terävyyttä ja oman tien valitsemista.
Oman lukunsa muodostaa valtion budjettivaroista maksettavan lehdistötuen jako. Aiemmin suoraan lehdille maksetut tuet suunnataan nyt viestintätukena puolueille.

Viime vuoden tilanne onkin lisännyt vaatimuksia paluusta vanhaan järjestelmään, jossa tuki maksetaan lehdille.

On muistettava, että mitä kapeampi ja keskittyneempi mediakenttä on, sitä kapeampaa on myös sananvapaus. 

 

Talouskasvu riippuu nyt tuottavuudesta

Taloudellisesti vuosi 2009 oli Suomelle surkea. Tuotantoluvut putosivat enemmän kuin 1990-luvun pahimpana lamavuonna. Kansainvälinen talouskriisi putsasi vientiteollisuuden tilauskirjat. Kotimarkkinoiden kysyntä lievensi pahinta synkkyyttä. Työttömyyskään ei kasvanut samassa suhteessa kuin tuotanto supistui.

Vaikka talouden pohjakosketus lienee saavutettu, uusi kasvu käynnistyy heiveröisesti ja sen otaksutaan jatkuvan vaisuhkona lähitulevaisuudessa. Hitaan kasvun vuoksi työttömyystilastot eivät kaunistu, vaan päinvastoin synkistyvät vielä tänä vuonna.

Julkisen talouden alijäämä kasvaa, ja valtio velkaantuu lisää miljarditolkulla. Alijäämä ei ole peräisin vain työttömyysmenoista. Porvarivetoinen hallitus hassasi tasapainon tolkuttomaan ja pääasiassa tuloksettomaan veroelvytykseen. Samaan mustaan aukkoon upposivat mahdollisuudet tehokkaisiin työllistämistoimiin. Niitä hallitus on ideologisistakin syistä vierastanut.

Suomi aloittaa uuden vuoden ”siipi maassa”. Yksi merkittävä lisäpiirre tulee siitä, että työmarkkinoilta poistuu väkeä enemmän kuin sinne tulee. Talouskasvun voimistaminen vaikeutuu. Kasvu ei voi perustua työpanoksen lisäykseen. Tuottavuuden parantaminen jää ainoaksi keinoksi.

Se tekee onnistumisesta vaikeaa. Tuottavuus on monilla aloilla jo nyt lähellä maailman kärkeä. Helpoin tie eli opin ottaminen kaikkein edistyneimmiltä ja opin soveltaminen omiin oloihin on käyty lähes loppuun. Tienraivaajan osa on aina kovempi kuin perässä tulevien.

Koska muut vaihtoehdot kasvun piristämiseksi ovat käyneet vähiin, on mietittävä, miten tuottavuutta kehitetään. Myös julkisella vallalla on siinä roolinsa.

Alkaneesta vuodesta voi tulla vedenjakaja. Voimallinen panostus tuottavuuteen ja innovatiivisuuteen alkaa valjeta elinehdoksi. Se merkitsee niukoissa talouden oloissa valintoja.

Julkisen vallan on pakko miettiä, miten se ohjaa omia panoksiaan: pidetäänkö yllä tukeen nojaavia aloja vai tuetaanko toimia, jotka luovat tulevaisuuden edellytyksiä. Valinnan pitäisi olla selvä. Vaikkei jyrkkiä muutoksia tarvittaisikaan, peruslinjaus täytyy tehdä kirkkaaksi ja toimia määrätietoisesti sen toteuttamiseksi.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva