Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

31.12.2009 - Avannosta päästään vain yhteisvoimin

Vuosi 2009 jää talouslukujen valossa historiaan Suomen rauhanajan synkimpänä. Milloinkaan talous ei ole pudonnut yhtä kovalla vauhdilla kuin tänä vuonna. Keväällä ja syksyllä kertyi kansantaloudessa arvonlisäystä yhdeksän prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Koko vuoden saldoksi kertynee pudotusta seitsemän prosenttia.
Pahiten pudotus iski vientiteollisuuteen. Tammi-lokakuussa vienti oli arvoltaan kolmanneksen pienempää kuin vuotta aikaisemmin. Rakentamisessa oltiin odotettukin laskusuhdannetta, mutta siitä tuli syöksylaskua.
Teollisuuden ja rakentamisen pudotus alkoi näkyä myös kaupassa ja palveluiden kysynnässä. Työllisiä oli marraskuussa 100 000 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Tehtyjen työtuntien määrä putosi suhteessa vielä enemmän, sillä lomautettuna oli kymmeniätuhansia ihmisiä. Työttömien määrä kasvoi marraskuuhun mennessä vuodessa lähes 40 prosenttia.
Ensi vuoden talousennusteissa luvut alkavat olla paremman näköisiä. Talous lähtenee hitaaseen kasvuun. Jos tämän vuoden viimeinenkin neljännes näyttää kasvulukuja, Tilastokeskus julistaa helmikuussa taantuman päättyneeksi.
Pahin ei kuitenkaan ole silloin vielä ohi, vaikka tuotantoluvut alkavatkin vähitellen kasvaa. Taso, miltä nousuun lähdetään, on paljon matalampi kuin vielä vuosi sitten. Työttömyyden ennustetaan nousevan edelleen ainakin kevääseen saakka. Osa yrityksistä on jo joutunut laittamaan pillit pussiin ja ne työpaikat ovat kadonneet lopullisesti. Yrityksiä kaatuu vielä ensi vuonnakin. Kasvun käynnistyminen käynnistää myös yritysjärjestelyt, kun vahvimmat raivaavat itselleen lisää kasvun varaa.
Kunnat joutuvat pitkään tuottamaan palveluita äärimmäisen vaikeissa oloissa. Tarve palveluihin kasvaa, mutta etenkään yrityksiltä verotuloja ei tule vielä pitkään aikaan sen jälkeenkään, kun tulokset ovat alkaneet parantua.
Talviaikaan jäällä liikkuessa on aina vaara jäihin putoamisesta. Jos sinne putoaa useampi kerralla, on maltti paikallaan. Kenenkään ei kannata koettaa päästä avannosta toisten olkapäille kiipeämällä. Siinä hukkuvat kaikki. Yhdessä on mahdollista auttaa ensimmäiset jään päälle, jonka jälkeen he voivat vetää muut ylös.
Heikoista jäistä pelastautumisen ohjeet on syytä muistaa myös, kun talousluvut alkavat näyttää paremmilta. Kaikkia tarvitaan nousun aikaansaamiseen. Ketään ei pidä jättää selviytymään yksin.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva