Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

29.12.2009 - Kaksilla rattailla ojaan ja allikkoon

Pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti joulun alla, että hän ei asetu enää ehdolle keskustan puheenjohtajaksi ensi kesänä pidettävässä puoluekokouksessa. Vanhasen valinta ei puoluekokouksessa olisi ollut mitenkään varma, vaikka keskustaväki olikin vaikeassa tilanteessa. Vanhasen uskottavuus olisi vaatinut reilua puheenjohtajakisaa, mutta pääministeri-puheenjohtajan joutuminen vaihtoon äänestyksen jälkeen olisi ollut noloa niin Vanhaselle kuin puolueellekin.

Vanhasen ratkaisu ongelmaan oli onneton. Hän on valmis luopumaan keskustan puheenjohtajuudesta, mutta olisi halukas jatkamaan pääministerinä vielä seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka.

Yksi mahdollinen puheenjohtajaehdokas, keskustan nykyinen varapuheenjohtaja Antti Rantakangas, kertoi ääneen sen, mihin tämä tilanne johtaisi: Vanhanen voisi jatkaa hallituksen johdossa keskustan todellista politiikkaa ja uusi puheenjohtaja voisi keskittyä kalastelemaan eduskuntavaalikampanjassa ääniä keinolla millä hyvänsä.

Keskustassa on otettu oppia kokoomuksen taktiikasta. Kokoomus on kerännyt pitkään kannatusta ajamalla sekä Kataisen että Niinistön rattailla. Rattaat menevät välillä täysin eri suuntiin, välillä ne ovat törmäyskurssilla. Mutta se ei kokoomusta haittaa, kunhan meno on näyttävän näköistä.

Syvän taantuman jälkeen seuraavan vaalikauden talouslinjaukset on eduskuntavaalikamppailun pääsisältöä. Yhdenkään puolueen ei pidä koettaa ajaa kaksilla rattailla näissä kysymyksissä, sillä kansalaisillakin on oikeutensa. Hallituksessa ei voida toteuttaa yhtä linjaa ja kaupata kansalaisille vaalikamppailussa toista.

Hallituksen toimintakykyä koettelee jo alkavalla kevätkaudella se, että pääministerin asema on epäselvä eikä suurimman hallituspuolueen puheenjohtajasta ole tietoa.

Keskusta ja kokoomus ovat mainostaneet nykyhallituksen yhteistyön auvoisuutta ja haluja jatkaa sitä vaalien jälkeen. Helmikuussa hallitus hyväksyy budjettikehykset neljäksi vuodeksi eteenpäin. Yleensä kehyspäätöksiä vaalien alla pidetään enemmänkin teknisinä laskelmina kuin poliittisina linjauksina. Jos jatkohaluissa ollaan tosissaan, keskustan ja kokoomuksen pitää kehyslinjauksissa kertoa, millaisen talouspolitiikan varassa ne aikovat yhteistyötään toteuttaa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva