Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

22.12.2009 - Ilmastokokous hädin tuskin satamaan

YK:n ilmastokokous Kööpenhaminassa päättyi ilman jäsenmaita sitovaa sopimusta päästörajoituksista. Kokous on tämän vuoksi leimattu epäonnistuneeksi. Suurta hurraamista sen saavutuksissa ei olekaan, mutta ei kokous silti turha ollut. Ihmiskunta otti askeleen, vaikkakin perin lyhyen, oikeaan suuntaan.
Kööpenhaminassa YK:n jäsenmaat tunnistivat tarpeen saada ilmakehän lämpeneminen aisoihin, enintään kahteen asteeseen. Näin laajaa hyväksyntää tällä tavoitteella ei aiemmin ole ollut. Valitettavasti avoimeksi jäi se, mihin toimenpiteisiin ollaan valmiita sitoutumaan, jotta tavoite saavutettaisiin. Kasvihuonekaasujen päästöjä täytyy rajoittaa, mutta kokous ei onnistunut määrittelemän, miten paljon ja miten rajoitukset toteutettaisiin.
Ennakkoon kiperänä ja erimielisyyksiä herättävänä kysymyksenä nähtiin kehitysmaiden päästörajoitushankkeiden rahoitus. Pulmat ratkesivat yllättävän helposti avaten mahdollisuuksia auttaa niitä, jotka ovat vähiten aiheuttaneet päästöjä, mutta jotka joutuvat eniten kärsimään niiden seurauksista.
Euroopan unioni on kulkenut tiukkoja päästörajoituksia ajavan politiikan kärjessä. Sillä on selvät määrittelyt tulevien vuosien päästömääristä. EU:n edelläkävijän rooli ja sen poliittinen painoarvo eivät kuitenkaan riittäneet saamaan Yhdysvaltoja ja Kiinaa sitoutumaan päästörajoituksiin.
Päätösasiakirjan muotoilu, jossa todetaan, että kokouksessa esille tuodut näkökohdat "otetaan huomioon" jatkovalmistelussa, jättää avoimeksi takaportteja. Tosin asiakirja ei myöskään sulje pois mahdollisuutta edetä ilmastonmuutoksen hillinnässä.
Kööpenhaminan kokouksen antia voi tarkastella myös arvioimalla, miten vastuuntuntoisesti osanottajat hoitivat heille uskotun tehtävän. Käytettävissä olevan ilmastotiedon perusteella niukin naukin ylitettiin minimitaso: tunnustettiin tarve saada ilmakehän lämpeneminen kuriin ja onnistuttiin luomaan kehitysmaille rahoituspaketti niiden päästörajoituksia varten.
Todellinen läpimurto jäi saavuttamatta. Kansallinen itsekkyys vei lyhyen aikavälin etujen ajamiseen. Päätöksiin tarvittiin yksimielisyyttä, ja se teki YK:sta voimattoman. Pettymyksiä lähdetään korjaamaan ensi vuoden kokoukseen Meksikossa.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva