Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

18.12.2009 - Paras–hankkeen valuviat vaativat korjausta

Kunta– ja palvelurakenteen uudistus ei kerää täysiä pisteitä. Vakavin moite kohdistuu kansalaisten yhdenvertaisuuden vaarantumiseen. Sosiaali– ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus ja laatu vaihtelevat sen perusteella, missä kansalainen asuu.

Uudistus ei saanut kaikkialla aikaan väestöpohjaltaan riittävän vahvoja peruskuntia, jotka pystyisivät omin voimin vastaamaan palvelutarjonnasta. Kuntaliitosten asemesta pienet kunnat ovat muodostaneet yhteistoiminta–alueita palvelujen aikaansaamiseksi. Menettelystä on syntynyt aikamoinen sekamelska.

Kunnat ovat siirtäneet vaihtelevasti palvelujaan yhteistoiminta–alueelle: jotkut lähes kaikki sosiaalipalvelut, toiset vain osan niistä, jotkut taas perusterveydenhuollon palveluita. Yhteistoiminta–alueella asuvan on vaikea ilman syvällistä perehtymistä päästä selville, mitä palveluja hän kuntalaisena saa omasta kunnastaan, mitä taas yhteistoiminta–alueelta.

Palvelurakenne pirstoutuu. Usein kuitenkin tarvittaisiin sosiaalihuollon ja perusterveydenhuollon tiivistä vuorovaikutusta, esimerkiksi vanhustenhuollossa. Jos toisen palvelun saa kunnasta ja toisen yhteistoiminta–alueelta, palvelun käyttäjän näkökulmasta eriytyminen merkitsee käytännössä laadun heikkenemistä.

Paras–hankkeen puitelaki on voimassa vuoden 2012 loppuun saakka, ja sen jälkeistä aikaa varten tarvitaan uusi laki sosiaali– ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä. Sen kirjoittamista vaikeuttavat keskustan ja kokoomuksen erimielisyydet lain sisällöstä. Keskustalle kysymys on enemmästä kuin Paras–hankkeen jatkosta. Se haluaa myös säilyttää poliittisen valtansa maakunnissa.

Siksi puoluetta hirvittää ajatus poliittisesta linjauksesta, jonka ydin olisi luopua epäonnistuneista ja sekamelskaa aiheuttaneista kuntien yhteistoiminta–alueista ja muodostettaisiin niiden sijaan kuntia, jotka ovat riittävän vahvoja vastaamaan yksinään palveluvelvoitteistaan. Välivaiheena voisivat toimia sosiaali– ja terveydenhuollon alueet, kuten Sosiaali– ja terveysturvan keskusliitto on esittänyt.

Tarvitaan selvä linjanveto, miten palvelut turvataan Paras–hankkeen jälkeen. Ratkaisun tulisi perustua kansalaisten yhdenvertaisuuden, ei keskustan poliittisten asemien turvaamiseen.

 

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva