Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

15.12.2009 - Työuran pituus ratkaistaan ”sorvin ääressä”

Työoloilla ja työssä jaksamisella on vahva keskinäinen sidos. Palkansaajat ovat toistuvasti korostaneet, että hyvät työolot auttavat pidentämään työuria. Hallituksen ja työnantajienkin puolella uskotaan herkästi, että työurat pitenevät, jos eläkeikää nostetaan lailla ja heikennetään työttömyysturvaa.

Työ– ja elinkeinoministeriön TEM:n maanantaina julkistamat ennakkotiedot työolobarometrista eivät ole ristiriidassa palkansaajien ajatusten kanssa työssä jaksamisesta. Tutkimuksessa todetaan, että kun ”työolot ovat kunnossa, työssä jaksetaan ja myös poislähtöä harkitaan pitempään”. Hyviin työoloihin liitetään sellaisia ominaisuuksia kuin avoimuus, vuorovaikutteisuus, kannustavuus ja hyvä johtamistapa.

Nämä ovat työpaikan sisältä lähteviä tekijöitä. Jos työolobarometrin tietoja on uskominen, niin työpaikat, joilla nämä asiat on hoidettu hyvin, ovat pärjänneet myös taloudellisesti muita paremmin.

Tämän luulisi purevan niihinkin, jotka uskovat ainoastaan mitattaviin faktatietoihin: hyvät työolot kannattavat myös taloudellisesti. Runnaus ja pakottaminen tuottavat pitkällä aikavälillä heikompia tuloksia. Työpaikoilta, yritysjohdosta ja hallituksesta löytyy aina saneluun ja yksipuoliseen määräilyyn mieltyneitä, joille omaa ajattelutapaa vastaan sotivat faktat eivät voi olla tosia.

TEM:n selvitys kertoo myös työpaikkojen epävarmuudesta, vaikka taantuma ei olekaan sekoittanut elämää työpaikoilla niin paljon kuin talouden kehitys antaisi olettaa. Toimialoittain tässä on eroja, ja erityisesti teollisuudessa uskotaan taantuman vaurioittavan työpaikkoja irtisanomisine ja lomautuksineen.

Taantuma koettelee työelämässä ikähaitarin ääripäitä. Nuoret ovat muita enemmän menettäneet luottamustaan saada ammattitaitoa vastaavaa työtä. Ja 54 vuotta täyttäneissä on viime vuoteen verrattuna kaksi kertaa enemmän niitä, jotka pelkäävät joutuvansa ensi vuonna irtisanotuiksi.

Palkansaajien odotukset ensi vuodelle ovat yllättävänkin myönteiset. Toiveikkuus sisältää myös realismia; taantuma tuo lisää vaikeuksia työpaikoille. Sen vuoksi olisi järkevää, ettei hallituskaan lisäisi ongelmia esimerkiksi harkitsemalla eläkeikään korotuksia lakien avulla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva