Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

11.12.2009 - Sallittua järjen käyttöä

Työnantajat luonnehtivat Suomea suhteellisen lakkoherkäksi maaksi. Eurooppalaisissa vertailuissa 2000–luvulta Ranska, Italia ja Espanja ovat lakkoherkkyydessä kärkimaita. Neljäntenä tulee Suomi. Tilastokeskus tosin toteaa, että kun otetaan lakkoluvuista pois poikkeukselliset vuodet 2000 ja 2005, Suomen lakkoherkkyys asettuu Ruotsin, Itävallan, Tanskan ja Irlannin tapaisten pienten EU–maiden tasolle. Vuoden 2005 työtaisteluja kuvaavia tilastoja "kaunistaa" metsätyönantajien seitsemän viikon mittainen työsulku.

Taantumasta huolimatta työtaisteluja on kuluvana vuonna käyty mm. ilmailualalla, pankkisektorilla ja teollisuudessa. Laskusuhdanne ja suuri määrä lakkoja eivät ole yleensä esiintyneet samaan aikaan, eikä tästäkään vuodesta tule mitään tilastohuippua. Silti voi miettiä, mikä johtaa voimatoimien käyttöön työmarkkinoilla.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tilastoi tämän vuoden alkupuolen työtaistelujen yleisimmäksi syyksi työvoiman vähentämisen (50 % tapauksista) ja toiseksi yleisimmäksi syyksi työnjohdon toimet ja työjärjestelyt (29 %).

Lakoilla ei siis ole ajettu palkankorotuksia, vaan näyttää siltä, että kyse on ollut ennen kaikkea palkansaajien työpaikkojen puolustamisesta. Syistä voi myös päätellä sen, että yrityksissä on harjoitettu työnantajan puolelta "voimapolitiikkaa", jossa ei ole riittävästi otettu huomioon toisen osapuolen näkökantoja.

Jokaisella työtaistelulla on omat erityissyynsä, mutta lakot voidaan asettaa myös osaksi laajempaa kokonaisuutta. Yhteiskuntaa ja sen eri toimintoja toisiinsa sitova "kitti" on päästetty hapertumaan. Ei sattumalta, vaan tietoisesti.

Kysymys on yksinkertaisesti yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvattamisesta. Näkyvin ilmiö tästä ovat tuloerot. Ne on päästetty rajuun nousuun tajuamatta, että hyvinvointiyhteiskunnan perustan rapautumisen seuraukset ovat paljon pahemmat kuin muutaman työtaistelun käyminen.

Onkohan tämä ajatus hiipinyt jollekin mieleen, kun on herätetty pyrkimys jonkinlaiseen raamitettuun työmarkkinaratkaisuun. Myös EK on mukana neuvotteluissa, vaikka se on muutaman vuoden vannonut, että tupot on kuopattu ikuisiksi ajoiksi. Kokonaisratkaisuilla on kiistattomat etunsa varsinkin talouden huonoina aikoina käytettiin niistä sitten mitä nimeä tahansa. Järjen käyttö on sallittua.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva