Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

10.12.2009 - Ilmastokokous perimmäisten kysymysten äärellä

YK:n ilmastokokous Kööpenhaminassa vie ihmiskunnan tärkeiden, kenties perimmäisten kysymysten äärelle. Elämäntapamme kuormittavat maapalloa. Toiset ovat sitä mieltä, että maapallo ei kestä kasvavaa kuormitusta vaurioitumatta vakavasti. Kaikki eivät jaa tätä uhkakuvaa. Epäilijöiden mielestä muutokset esimerkiksi ilmastossa mahtuvat luonnollisen vaihtelun rajoihin, eivätkä selity seurauksiksi ihmisten toiminnasta.

Enemmistö Kööpenhaminaan kokoontuneesta väestä ajattelee kuitenkin, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on supistettava kasvihuonekaasujen päästöjä. Juuri tämän pitemmälle enemmistönkään yksituumaisuus ei ulotu. Näkemykset alkavat erota jo siinä, kuka on tehnyt mitäkin, mitä kenenkin pitäisi tehdä ja kuka vastaa kustannuksista.

Jos hyväksytään se, että kasvihuonekaasut voimistavat ilmastonmuutosta, kehittyneet teollisuusmaat kantavat siitä päävastuun. Isot kehittyvät taloudet, joissa tuotanto kasvaa voimakkaasti, mutta joiden teknologinen taso on teollisuusmaita heikompi, tuottavat runsaasti päästöjä. Vaikka kaikkein köyhimmät maat ovat kaukana saastuttajien kärjestä, ne todennäköisesti joutuvat kärsimään ankarimmin ilmastonmuutoksen seurauksista.

Kehittyneille teollisuusmaille ilmastokokouksesta odotetaan kahdenlaista vastuuta: on vähennettävä omia päästöjä ja tuettava kehittyvien maiden päästövähennyksiä. Molemmat tietävät rahanmenoa. Vastuuta on kuitenkin vaikea kiertää, mikäli halutaan, että Kööpenhaminan kokous toisi konkreettisia ihmiskuntaa hyödyttäviä ratkaisuja.

Kehittyviltä mailta odotetaan sitoumuksia, joilla varmistetaan annettavan avun käyttäminen nimenomaan niihin tarkoituksiin, joihin se on annettu. Avun antajien ja saajien on kyettävä rakentamaan välilleen luottamuksen silta, jotta asiassa päästään eteenpäin. Kokouksen alla oltiin jumissa sen vuoksi, että saajapuoli ei halua sitoutua ennen kuin tietää, minkä verran tukea on tulossa. Avun antajat taas pitävät kukkaron nyörit tiukalla kunnes tietävät, että apu käytetään ajatellulla tavalla.

Kööpenhaminasta tarvitaan vaikeuksista huolimatta päätöksiä, joilla hillitään päästöjä. Ei yksin ilmaston vuoksi, vaan siksikin, että nykyiset energiavarannot hupenevat kiihtyvällä vauhdilla.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva