Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

8.12.2009 - Työllisyyteen tarvitaan koetellut keinot

Suomen työllisyysaste on vajonnut lähelle 65 prosenttia, mikä kertoo huomattavasta voimavarojen tyhjäkäynnistä. Se tiedetään kalliiksi yhteiskunnalle, mutta ennen kaikkea työelämästä sivuun joutuneille. Työttömyys säteilee pahoinvointia laajalle ja pitkäksi aikaa. Sen opetti viime lama. Opetus on mennyt huonosti perille. Ainakaan se ei näy Matti Vanhasen porvarillisen hallituksen työllisyyspolitiikassa. Työttömyys kasvaa, mutta hallitus minimoi työllistämistoimet.

Hallituksen saamattomuuteen kyllästynyt SDP järjesti hiljattain Työllisyysvoimalan nimellä seminaarin, jossa koottiin ajatuksia kääntää työllisyysaste nousuun. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen määritteli tavoitteeksi 75 prosentin työllisyysasteen seuraavan kahden hallituskauden kuluessa. Kymmenen prosenttiyksikön parannusta voi luonnehtia tavoitteena kunnianhimoiseksi, mutta samalla puhutaan välttämättömyydestä. Suomella ei yksinkertaisesti ole varaa massatyöttömyyteen.

Työllisyysasteen noston välttämättömyydestä ollaan laajasti samaa mieltä, keinoista sen sijaan ei. SDP:ssä ajatellaan, että kansallinen työllisyysohjelma, joka sitoisi eri osapuolet yhteisiin tavoitteisiin, auttaisi kohti päämäärää. Perinteisesti menettely on toiminut siten, että hallitus ja työmarkkinaosapuolet ovat sopineet yhteistyöstä keskeisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tämä sopimisen malli koetaan kuitenkin työnantajien ja hallituksenkin piirissä vanhanaikaiseksi. Ei sen kiistattomien saavutusten vuoksi, vaan siksi, että laaja yhteiskunnallinen yhteisymmärrys ei sovi markkinauskoiseen, uusliberalistiseen ajatusmalliin. Puhdasoppisuus ajaa yhteiskunnan tarpeiden yli.

Hallituksen ja työnantajien vastahakoisuudesta huolimatta SDP:n kannattaa pyrkiä kaikin keinoin saamaan lisätehoa työllisyyspolitiikkaan. Se palvelee yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja luo perustaa talouskasvulle. Oppositiopuolueelle molemmat tavoitteet tarjoavat poliittisen kasvun jalansijaa.

Sosialidemokraatit ovat pohjoismaissa rakentaneet yhteiskuntamallin, joka on pitänyt huolta niiden kilpailukykyisyydestä ja sosiaalisesta turvaverkosta. Vanha viisaus on varoittanut peukaloimasta systeemiä, joka toimii. Porvarihallitus on sivuuttanut tämän opin. Ei pidä ihmetellä, jos sen työn jäljet pelottavat.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva