Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

3.12.2009 - Vanhanen veropopulistina

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kaivoi itsestään esille populistin esittäessään keskustaväelle, että suurituloisimpien verotusta kiristettäisiin viideksi vuodeksi. Näin varakas väki osallistuisi hänen mielestään lamatalkoisiin maksamalla kiristyneen verotuksen muodossa "sotakorvauksia".

Ehdotus on monella tavalla kummallinen. Se antaa ymmärtää, että suurituloiset eivät ole osallistuneet tulojaan vastaavalla tavalla yhteisen taakan kantamiseen. Epäsuora tunnustus sille, että hallitus on antanut tuloerojen kasvaa tieten tahtoen suosimalla veropolitiikassa hyvätuloisia. Ajatus, että nyt heiltä sitten otettaisiin takaisin, on kuolleena syntynyt.

Siinä on samaa harhautusta kuin vaatimuksilla eläkekatosta. Ei eläketulojen katto ole missään estänyt hyväosaisia kasvattamasta tulojaan muita enemmän myös työelämän jälkeen. Ei, vaikka miten mukava olisi ajatella, että niin tapahtuisi. Eikä suurituloisten verotuksen kiristäminen auta siihen, missä apua eniten tarvittaisiin: lisäämään merkittävästi valtion verotuloja. Vanhasen puheella laastaroitiin korkeintaan vaalirahakohusta haavoittuneita keskustalaisia sieluja.

Eläkekatto on onneksi juuri kuopattu, ja samaan paikkaan joutavat Vanhasen veroajatuksetkin.
Hallituksen budjettiesitys ensi vuodella rakentuu ajatukselle, ettei tuloveroja kiristetä. Omalaatuista, että pääministeri toimii vastoin hallituksensa budjettilinjauksia. Lisäksi suurimpien palkkatulojen verotus on Suomessa selvitysten mukaan eurooppalaisittain hyvin tiukkaa, kun taas pieni– ja keskituloisten verotus alkaa olla keskitasoa. Vanhasen harkinta petti.

Suuria palkkatuloja hankkivia Suomessa ei ole kovin paljon runsaasta puheesta huolimatta. Siitä seuraa, ettei heidän verotaakkansa lisääminen auta valtion rahantarpeeseen kuin marginaalisesti. Veroja kerätään paljon sieltä, missä on paljon niiden maksajia eli pieni– ja keskituloisilta. Tämän tietäen on vaikea kuvitella Vanhasen olleen tosissaan.

Verotuksen kokonaisuudistusta valmistellaan parhaillaan työryhmässä. Pääministerin yksittäiset irtiotot eivät palvele valmistelua, eivätkä ne osuneet edes ongelman ytimeen. Se ei ole kokonaisveroaste, vaan verotuksen hyväosaisia suosiva rakenne.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva