Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

1.12.2009 - Talvisota juurrutti yhtenäisyyden ideaa

Ilmeisistä ennusmerkeistä huolimatta Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen seitsemän vuosikymmentä sitten tuli yllätyksenä. Itänaapurin turvautuminen väkivaltaan järkytti sen vaatimien uhrien vuoksi, mutta myös siksi, että suomalaisissa eli vankka usko sopimuksiin ja lailliseen menoon kansainvälisissäkin suhteissa. Neuvostoliiton rauhantahtoa vakuutelleen ideologian takaa paljastui voimapolitiikka, joka ei kaihtanut keinoja päämääriinsä päästäkseen.
Tämä jätti suomalaisten mieleen epäilyn itänaapurin todellisista tavoitteista. Se sai voimaa naapurusten aiemmasta historiasta. Epäily eli sotia seuranneina yya-vuosina laantuakseen lievästi Neuvostoliiton romahduksen seurauksena. Nykyisen Venäjän voimapolitiikka mm. Georgiassa kertoo suomalaisille naapurinsa perusasenteista, jotka eivät näytä ajan myötä muuttuneen ja jotka sen takia herättävät edelleen huolta.
Talvisodassa Suomea puolusti yhtenäinen kansa. Vain pari vuosikymmentä aiemmin verinen kansalaissota oli jakanut kansakunnan kahtia. Ulkoinen uhka yhdisti osapuolet tavoittelemaan mahdottomalta näyttänyttä päämäärää. Sotilaallisesti ylivoimainen hyökkääjä ei onnistunut viemään Suomelta itsenäisyyttä.
Yhtenäisyys luo pieneen kansakuntaan vahvuutta, joka ei ole määriteltävissä vain taloudellisin tai sotilaallisin mittarein. Talvisotaan voidaan liittää suomalaisen konsensuksen juuret. Tammikuun kihlaus vuonna 1940 tunnusti ammattiyhdistysliikkeelle aseman työnantajien rinnalla.
Vaikka tuloksekkaan yhteistyön merkittävät saavutukset ajoittuvat myöhemmille vuosikymmenille, sen pohja valettiin talvisodan tunnelmissa. Historian ironiaa on, että työnantajat haluavat ehdoin tahdoin päästä eroon vakautta ja työllisyyttä ylläpitäneestä yhteistyöstä.
Perusteluna on, että globalisaatio eriyttää kansainvälisillä markkinoilla toimivien yritysten tarpeita liikaa, jotta niitä kyettäisiin hoitamaan Suomessa konsensuksen hengessä tehtävillä keskitetyillä sopimuksilla. Kuitenkin näyttää juuri siltä, että nyt tarvittaisiin nimenomaan raamisopimuksia, jotta selvittäisiin mahdollisimman pienin vaurioin globaalista talouskriisistä.
Vaikka tässä tilanteessa ei vedottaisi talvisodan henkeen, ei silti kannattaisi antaa pois käsistä pienen kansakunnan menestymisen avaimia.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva