Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

27.11.2009 - Vaihtoehto on olemassa

Vanhasen porvarillinen hallitus tekisi viisaasti, jos se ottaisi huomioon SDP:n torstaina julkistaman vaihtoehtobudjetin ajatukset.

SDP varoitti lähes kaksi vuotta sitten talouskriisin merkkien ilmaannuttua hallitusta kriisin syvyydestä ja kehotti varautumaan kasvaviin ongelmiin, kuten työttömyyteen. Varoitus kaikui kuuroille korville. Sen jälkeen SDP on neuvonut tehostamaan elvytystoimia, mutta hallitus on keskittynyt lähinnä veronkevennyksiin.

Sosialidemokraattien arvostelu hallituksen tehotonta elvytystä ja työllisyyspolitiikkaan kohtaan olisi helppo leimata pelkästään oppositiopuolueen räksytykseksi. OECD:n ja EU:n komission samansuuntaiset arviot Suomen hallituksen toiminnasta tukevat kuitenkin opposition kritiikkiä.

SDP:n vaihtoehtobudjetin toteuttaminen on realistista. Sen toteuttaminen on välttämätöntä, jotta vältettäisiin karikolle rysähtäminen.

Vaihtoehtobudjetissa korostuvat työ ja oikeudenmukaisuus. Vuodessa on menetetty lähes 120 000 työpaikkaa. Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa ensi kertaa sitten vuoden 1996. Nuorten työttömyys on lisääntynyt merkittävästi.

Hallitus pihistelee työvoimapoliittisten toimien rahoituksessa, SDP ohjaisi niihin 130 miljoonaa euroa lisää. Kaikkiaan työllisyyttä ja työllistymistä parantaviin keinoihin sosialidemokraatit käyttäisivät noin miljardia euroa.

Suomen teollinen selkäranka tarvitsee tukea. SDP ehdottaa mm. sähköveron poistoa, innovaatiotukia telakkateollisuudelle ja väylähankkeiden toteuttamista. Energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuvien energiamuotojen edistäminen tukevat ympäristönsuojelua ja työllisyyttä.

Kuntien ahdinkoa SDP lievittäisi korottamalla niiden valtionosuuksia 500 miljoonalla. Työttömäksi jääneiden perusturvaan puolue esittää korotusta, samoin lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen ja lapsiperheiden toimeentulotukeen.

Vaihtoehtobudjetti lisää menoja kaikkiaan hieman yli 1,4 miljardia. Tulopuolelle kirjataan vähän suuremmat lisäykset mm. pääomaveron korotuksen, rakentamisen käännetyn arvonlisäveron ja osakkeiden myyntivoittoverotuksen turvin.

Suomi olisi nyt paremmassa jamassa, jos hallitus olisi ottanut huomioon SDP:n ajatuksia. Ne ovat tarjonneet ja tarjoavat edelleen vaihtoehdon hallituksen politiikalle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva