Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

26.11.2009 - Kun rehellisyys ei kannata

Rakennusalalla eletään kovia aikoja. Taantuma kurittaa rakentajia vähentyneinä työtilaisuuksina. Yritykset kilpailevat urakoista ankarasti. Kilpailussa on karvas sivumaku, sillä rehellisin keinoin siinä on yhä vaikeampi pärjätä.

Potin ovat alan tietojen mukaan korjanneet hämäräyritykset, jotka eivät hoida verojaan, sosiaaliturvamaksujaan eivätkä palkkoja. Menettely on sellainen, että Suomessa hankaluuksiin joutuneet liikemiehet rekisteröivät rakennusfirmansa Virossa ja lähettävät sieltä työntekijät, joille maksetaan vähemmän palkkaa kuin alan sopimukset edellyttävät. Urakat pystytään näin hinnoittelemaan tavalla, joka vie jalat alta rehellisin keinoin toimivilta yrityksiltä.

Harmaan talouden on annettu kukoistaa pitkään. Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas arvioi hiljattain, että veronsa Suomeen maksaa parisen sataa ulkomailta lähetettyä työntekijää, vaikka hänen mukaansa rakennusalalla tehdään noin 30!p000 miestyövuotta ulkomaisella työvoimalla. Veronsa maksaa murto–osa verovelvollisista, mikä tekee jättimäisen aukon valtion verotuloihin.

Harmaan talouden kitkeminen yksin rakennusalalta lisäisi valtion verotuloja arviolta satoja miljoonia euroja. Perustellusti voi sanoa, että julkinen valta on suhtautunut lepsusti tähän ongelmaan. Siihen ei ole helppoja ratkaisuja, mutta niitäkään, jotka ovat käytettävissä, ei ole hyödynnetty.

Esimerkiksi Hollannissa ja Ruotsissa on saatu hyviä kokemuksia niin sanotusta käännetystä arvonlisäverosta. Ideana on saada pitkäksi muodostuneissa alihankintaketjuissa ketjun ensimmäinen lenkki sen maksajaksi, millä varmistettaisiin, että valtio saa omansa.

Sosialidemokraatit esittivät järjestelmään siirtymistä jo kolme vuotta sitten, mutta vasta nyt se alkaa saada hallituksessa vastakaikua. Viivyttelyllä on kuitenkin menetetty aikaa ja rahaa. Taantuma on entisestään kärjistänyt ongelmaa.

Suomalaisia rakentajia on tuhansittain ilman työtä. Heidän työnantajansa eivät pärjää hämäriä keinoja käyttäville yrityksille. Harmaa talous ei ole ainoastaan taloudellinen kysymys. Jos epärehellisyys palkitaan ja rehellisyydestä rangaistaan, yhteiskuntamoraali joutuu koetukselle. Kierre on saatava poikki mahdollisimman nopeasti. Siitä vastaa hallitus.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva