Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

24.11.2009 - Haparoiva hallitus antaa Suomen ajelehtia karille

Talous– ja työmarkkinapolitiikkaa tahdistanut tulopolitiikka on ajettu alas. Työnantajien ja hallituksen uudet linjaukset ovat testattavina talouskriisin oloissa.

Hallitus on toistaiseksi katsonut sivusta, miten työnantajien palkka–ankkuriksi kutsuma uusi malli toimii. Siinä on ideana, että avoimen sektorin vientialat toimivat palkkajohtajina määritellen palkankorotusten tason kulloisellakin sopimuskierroksella. Perimmältään siinäkin on kysymys koordinaatiosta, vaikka sille on annettu toinen nimi ja sisällön määrittely on uskottu yksin työnantajille.

Vaikka vielä on aikaista päätellä ankkuri–mallin tuloksista paljoakaan, neuvottelut uusista työehtosopimuksista ovat sekavassa tilassa. Monia jo päättyneitä sopimuksia ei ole kyetty uudistamaan. Ensi vuoden alkupuolella päättyvien sopimusten tekijät odottavat tietoja talouden kehityksestä ennen kuin ryhtyvät tositoimiin. Neuvottelut käydään kauden loppumetreillä.

Tähänastisen saldon perusteella työnantajien malli ei ole toiminut paremmin kuin entinen tupo, päinvastoin. Se on luonut epävarmuutta, mikä viime kädessä voimistaa palkansaajien säästämishaluja. Talouskasvun kannalta tarvittaisiin virkeää kotimaista kysyntää, mutta epävarmuus jarruttaa kulutushaluja.

Ankkuri–malli ei ole myöskään puhdasoppinen, alakohtaiset tarpeet ja mahdollisuudet huomioon ottava toimintapa. Sellaisen puolesta työantajat ovat ahkerasti puhuneet kykenemättä kuitenkaan sitä toteuttamaan. Puheet ja teot kulkevat ristiin.

Talouskriisi on lisännyt työttömyyttä, jonka pahin vuosi saattaa olla vasta edessä. Hallituksen suoranainen haparointi työllisyyspolitiikassa hämmentää. Laiminlyönnit aktiivisessa työllistämisessä kostautuvat työttömyyden kasvuna. Nyt näihin toimiin on varattu vähemmän rahaa kuin ennen talouskriisiä.

Miten niillä eväillä voidaan edes kuvitella estettävän työttömyyden pitkittyminen ja köyhyyden lisääntyminen. Kysymys ei ole ainoastaan tämän päivän ongelmista, vaan hallituksen saamattomuus uhkaa pilata mahdollisuudet saada työuriin pidennystä. Tämän päivän virheet kertautuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Järkisyyt puoltavat talous– ja työmarkkinapolitiikkaan kokoavaa sopimusta, ja hallituksen on oltava siinä aktiivinen. Muuten yhteiskunta uhkaa ajautua karikolle.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva