Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

20.11.2009 - Sunnuntaiaukiolo sai ristiriitaisen vastaanoton

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona vähittäiskauppaa koskevat uudet aukiolosäännöt, ja pani samalla pisteen pitkään vatvotulle kysymykselle kauppojen sunnuntaiaukiolosta. Runsaan viikon kuluttua voimaan tulevat säädökset mahdollistavat ympärivuotisen aukiolon sunnuntaisin myös yli 400 neliömetrin suuruisille vähittäiskaupoille. Sitä pienemmät myymälät on voitu pitää jo nyt auki myös sunnuntaina. Uusien määräysten mukaan ne vapautuvat aukiolosääntelystä kokonaan juhlapyhiä lukuun ottamatta.

Kaupan Liitto on arvioinut uudistuksen luovan parisen tuhatta uutta työpaikkaa ja myös parantavan mahdollisuuksia tarjota lisää tunteja osa–aikaisille työntekijöille. Suomen Yrittäjät sen sijaan arvioivat uudistusta kriittisesti pitäen sen vaikutuksia kielteisinä yrittäjävetoisille, henkilökohtaiseen palveluun perustuville yrityksille.

Ristiriitaisesti aukiolojen vapauttamiseen suhtauduttiin myös eduskunnassa, jossa uudistus jakoi niin hallituksen kuin oppositionkin rivit kannattajiin ja vastustajiin. Uudistuksen taakse syntyi kuitenkin selvä enemmistö kansanedustajista.

Uudistus yksinkertaistaa kaupan aukiolojen pelisääntöjä, jotka ovat olleet huomattavan monimutkaisia. Isot myymälät ovat voineet olla auki sunnuntaina kesäisin ja pari kuukautta joulun alla, pienet myymälät läpi vuoden.

Aukiolorajoitusten purku sopi myös alan työntekijöille, vaikka kriittinen suhtautuminen sunnuntaina tehtävään työhön ei ole kadonnut. Tämän hallituksen aikana uudistus olisi joka tapauksessa tullut. Sen vuoksi oli järkevää neuvotella sellaiset ehdot, joilla sunnuntaityöt voitiin ottaa vastaan. Välttämättömyydestä kannatti tehdä hyve.

Kuluttajille tulee viikkoon yksi lisäpäivä ostoksia varten. Vaikka se joillekin on parannus, on vaikea uskoa, että muutos sellaisenaan lisäisi merkittävästi kaupan kassavirtaa. Ostovoimaa vain jaetaan aikaisempaa useammalle päivälle. Lisätyöpaikkojen saaminen kuitenkin edellyttäisi lisätuloja kaupalle, jotta uusia työntekijöitä voitaisiin lupausten mukaisesti palkata.

Kauppa, vaikkakaan eivät kaikki sen edustajat, on ollut aloitteellinen aukiolojen vapauttamiseksi. Se lienee myös suurin hyötyjä. Kuluttajan vapauksia uudistus lievästi lisää, kunhan pidetään mielessä, että kuluttamisessakin tarvitaan lepopäivää.

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva